Novosti

Politika

Popis stanovništva na ljeto

Zbog epidemiološke situacije i niza potresa na Baniji, Državni zavod za statistiku RH predlaže da popis stanovništva započne 31. avgusta, umjesto 31. marta ove godine

Large popis fotkanova

Prošli popis održan je prije deset godina (foto Igor Kralj/PIXSELL)

Državni zavod za statistiku i Vlada Republike Hrvatske na javno savjetovanje stavili su Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine.

Najvažnija izmjena je razdoblje popisivanja. Državni zavod za statistiku predlaže da popis započne 31. avgusta, umjesto 31. marta ove godine. Predlaže se da umjesto razdoblja popisivanja koje se trebao izvršiti u dvije faze – od 1. do 10. aprila 2021. (samostalno popisivanje stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani) te od 16. aprila do 7. maja 2021. – popis provede od 13. do 26. septembra 2021. i od 27. septembra do 17. oktobra 2021.

U obrazloženju izmjena navodi se da je tokom zadnja tri mjeseca 2020. došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u cijeloj Hrvatskoj. Dodaje se da su situaciju na području Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke i Zagrebačke županije otežali potresi koji su se dogodili 28. i 29. decembra 2020.

"Kako je epidemiološka situacija u ovoj godini još uvijek nepovoljna, a s obzirom na to da se popis provodi na punom obuhvatu stanovništva, potrebno je voditi računa o potpunoj suradnji i uzajamnom povjerenju stanovništva i sudionika popisivanja što je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji itekako otežano. Za očekivati je izuzetno otežanu dinamiku izbora popisivača na područjima zahvaćenim potresom kao i otežano funkcioniranje jedinica lokalne samouprave koje sudjeluju u popisu kao logistička i organizacijska podrška provedbe druge faze popisivanja putem osobnog intervjua", navodi se u nacrtu Prijedloga izmjena i dopuna ovog Zakona.

Prijedlogom se, također, predlaže propisivanje rokova za provedbu određenih popisnih aktivnosti utvrđenih važećim Zakonom. Navodi se da ih je nužno uskladiti s rokovima provedbe popisa, kao što su rok za iznimnu mogućnost produljenja, rok u kojem Državna geodetska uprava podnosi Hrvatskom saboru izvješće o obavljenim poslovima i utrošenim sredstvima te rok u kojem župani, odnosno gradonačelnik Grada Zagreba, dostavljaju Zavodu cjelovito izvješće o utrošenim sredstvima.

Ocjenjuje se da za provođenje ovoga Zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više