>

novosti logo

Popuštanje bez opuštanja

Zbog jasnih znakova da je epidemija u Srbiji u padu, vlasti najavljuju da će poslije prvomajskih praznika ukinuti izvanredno stanje. Najavljeno je i oživljavanje rada parlamenta i postepeno ukidanje policijskog sata. No epidemiolozi i dalje pozivaju na oprez

Građani Srbije su odmah poslije najduljeg policijskog sata, koji je za vrijeme uskrsnih praznika trajao 84 sati, mogli otići na tržnice koje su, osim u Beogradu, otvorene diljem zemlje. I u Beogradu su otvorene dan kasnije nakon što su pripremljene za kontroliran i ograničen dolazak kupaca i nakon što su osigurani sigurni epidemiološki uvjeti za njihov rad. Tržnice se moraju dezinficirati prije otvaranja i poslije zatvaranja, pri ulasku na njih moraju se svima dezinficirati ruke, a svi prodavači i kupci moraju nositi maske i rukavice.

Nakon što su uvezle dovoljne količine zaštitnih sredstava, ali i nakon što su pokrenule domaću proizvodnju maski i dezinfekcijskih sredstva, srpske vlasti odlučile su započeti proces popuštanja mjera koje su do sada donosile kako bi spriječile širenje koronavirusa među stanovništvom. Pored tržnica, od utorka su otvorene i automehaničarske i vulkanizerske radionice, obućarski i krojački obrti, kemijske čistionice, autoškole, knjižare, autosaloni, trgovine s biciklima, tehničkom robom i građevinskim materijalom, odnosno sve uslužne djelatnosti u kojima je moguće osigurati i kontrolirati epidemiološku sigurnost kontakata između kupaca i trgovaca. Građevinskim poduzećima, koja ni do sada nisu prekidala rad na otvorenom, dopušten je rad i u zatvorenom prostoru, odnosno unutarnji radovi u zgradama koje grade ili renoviraju. Svima njima je uvjet da moraju koristiti zaštitnu opremu i osigurati sigurnu distancu između zaposlenih i njihovih klijenata.

Osiguravanje dovoljnih količina zaštitne opreme i u Srbiji je bio dodatni uvjet za početak popuštanja restriktivnih mjera, a prioritetni su uvjeti bili smirivanje i pad širenja epidemije, usporavanje priliva novooboljelih u bolnice i smanjivanje broja teško oboljelih koji su se morali liječiti uz pomoć respiratora. Prije nego što je Njemačka počela ukidati restriktivne mjere, kancelarka Angela Merkel najavila je da će stopa reprodukcije virusa biti ključni pokazatelj na osnovu kojega će početi ublažavati mjere. Onog trenutka kad je stopa reprodukcije virusa pala s oko tri na 0,7, odnosno kad je utvrđeno da jedna zaražena osoba više ne širi virus na još dvije do tri osobe, već u prosjeku na manje od jednog novozaraženog, Njemačka je počela ukidati restriktivne mjere. Srpske vlasti prije ublažavanja mjera nisu objavile kolika je stopa reprodukcije virusa u zemlji, ali epidemiolozi iz vladina zdravstvenog štaba tvrde da širenje virusa kontinuirano slabi u Srbiji, a i pritisak novooboljelih s težim i teškim simptomima na bolnice stalno pada. Za razliku od Njemačke, koja je od početka epidemije imala dovoljno zaštitnih sredstava, ali i dovoljno laboratorijskih kapaciteta i testova za masovnije testiranje stanovništva, a time i veću sposobnost da preciznije mjeri stopu reprodukcije virusa i efikasnije zaštiti stanovništvo od njegova širenja, srpske vlasti su morale povećati laboratorijske i druge kapacitete za mjerenje stope reprodukcije virusa, ali i osigurati dovoljne količine zaštitnih sredstava prije nego što počnu ublažavati mjere zabrane kretanja stanovništva.

Nakon ukidanja dijela restriktivnih mjera u Njemačkoj je stopa reprodukcije virusa blago porasla s 0,7 na 0,8 pa su njemački stručnjaci najavili da će tražiti vraćanje mjera ako se taj rast nastavi i ako svaki zaraženi zarazi više od jedne osobe. U Srbiji su do sada primjenjivane puno restriktivnije mjere nego u Njemačkoj, a njihovim prvim ublažavanjem tek je neznatno smanjena njihova restriktivnost. Policijski sat više neće trajati dvanaest nego jedanaest sati svakoga dana, a zasad nije ukinuto njegovo cjelodnevno trajanje preko vikenda. Stariji od 65 godina, kojima je do sada bilo zabranjeno napuštanje domova, dobili su pravo da utorkom, petkom i nedjeljom za vrijeme trajanja policijskog sata prošeću u prečniku od 600 metara od svojih domova.

Zbog uvođenja policijskog sata i zabrane napuštanja domova za starije od 65 godina, srpske su vlasti u dijelu domaće, a još više regionalne i šire javnosti došle na zao glas kao diktatorske. O produženom 84-satnom policijskom satu za vrijeme uskrsnih praznika razglabalo se kao o krunskom dokazu Vučićeve diktatorske vlasti, iako je u Sjevernoj Makedoniji istovremeno policijski sat trajao sat duže, a u Grčkoj je cjelodnevni policijski sat uveden još početkom ožujka i traje i danas, a rijetko ga se gdje spominje, pogotovo ne u kontekstu uvođenja diktature. Talijanski virolog i sveučilišni profesor Andrea Crisanti ovih je dana javno zamjerio Svjetskog zdravstvenoj organizaciji što na početku pandemije nije upozorila sve stručnjake koji su se uhvatili ukoštac s koronavirusom da među zaraženima ima i onih bez simptoma, pa su se talijanski stručnjaci usmjerili samo na oboljele sa simptomima i one s teškim respiratornim problemima te na one koji su imali kontakte s Kinom ili oboljelim osobama. ‘To nas je jako usporilo, nismo znali da postoje i pacijenti bez simptoma, da smo to znali, drugačije bismo se ponašali’, tvrdi Crisanti i dodaje da bi u tom slučaju morali ‘totalno zatvoriti’ sve stanovništvo na početku širenja epidemije u Italiji. Grčka je uvođenjem cjelodnevnog policijskog sata na početku širenja epidemije upravo to učinila i do sada, u odnosu na broj stanovnika, prošla s malim brojem oboljelih i preminulih.

U Srbiji je od početka epidemije do prošlog utorka bilo 6.890 zaraženih i 130 preminulih osoba. Stopa smrtnosti je 1,89. Od početka epidemije ukupno je testirano 45.355 ljudi. Prošloga tjedna dnevno se testiralo između 2.000 do 2.500 osoba, a početkom ovoga tjedna dnevno se testira između 3.000 i 3.600 osoba. Broj onih kod kojih je potvrđena prisutnost virusa pao je s maksimalnih skoro 450 na 260 novooboljelih. Istovremeno je i broj onih koji se liječe uz pomoć respiratora pao s maksimalnih 147 na 101 početkom ovoga tjedna, a broj izliječenih popeo se na 977. Početkom tjedna u Beogradu je započela s radom nova laboratorija kapaciteta 2.000 testiranja dnevno, a do kraja tjedna bi trebala s radom krenuti i nova laboratorija u Nišu kapaciteta tisuću testova dnevno, pa su srpske vlasti najavile da će uskoro udvostručiti broj dnevno testiranih, a nakon što postotak novooboljelih padne na pet i manje posto od ukupno testiranih, bit će to znak za značajnije ukidanje restriktivnih mjera. Dodatni je uvjet za ukidanje restriktivnih mjera i da se broj pacijenata koji se liječe u bolnicama (3.660) počne kontinuirano smanjivati i da bude manji od broja izliječenih.

Zbog trendova na početku sedmog tjedna otkako se virus počeo širiti u Srbiji i jasnih znakova da je epidemija u padu, srpske vlasti sve glasnije najavljuju da će ubrzo poslije prvomajskih praznika u Srbiji ukinuti izvanredno stanje. Najavljeno je i ponovno oživljavanje rada parlamenta, postepeno ukidanje policijskog sata, otvaranje vrtića, pokretanje javnog prijevoza, a već je krenulo i oživljavanje proizvodnje koja je bila prekinuta. Život se u Srbiji počeo vraćati. No član vladinog zdravstvenog kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, i dalje upozorava: ‘Prošao je talas epidemije, ali će epidemija u Srbiji trajati još, sve dok Svetska zdravstvena organizacija ne proglasi kraj pandemije korona virusa.’

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
1/1