>

novosti logo

Piše Novosti

Porajmos u NDH: genocid nad Romima

Ususret Međunarodnom danu ljudskih prava, Romsko nacionalno vijeće organizira izložbu ‘Porajmos u NDH: genocid nad Romima’, u petak 9. prosinca s početkom u 14 sati, u prostoru svog Konferencijskog centra u Ilici 215 u Zagrebu.

Izložba u RNV-u bit će trajno postavljena, njena autorica je povjesničarka Bibijana Papo, a suradnik na pripremi izložbe David Dragoljub Orlović.

‘Ustaška genocidna politika bila je usmjerena na Srbe, Rome i Židove, djecu, žene i muškarce. Romi su bili ubijani na raznim mjestima i u mnogim logorima od 1941. do 1945. godine, a najviše ih je ubijeno u Koncentracijskom logoru Jasenovac. Gotovo cijela romska zajednica s područja NDH stradala je za vrijeme Drugoga svjetskog rata’, navodi se u pozivu na izložbu.

Izložba prati povijest Porajmosa, odnosno genocida nad Romima koji se provodio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Pružajući uvid u različite vrste povijesnih izvora, nastoji se senzibilizirati posjetitelje prema toj temi, te promovirati aspekt ljudskih prava vezano za sjećanje i genocid nad Romima. Izložba donosi informacije o Romima u jasenovačkom logoru (o muškarcima, ženama i djeci), naredbe vlasti NDH kojima su Romi deportirani u Jasenovac gdje su i likvidirani, biografije počinitelja, svjedočanstva žrtava, te informacije o posljedicama genocida na romsku zajednicu i sjećanju nakon Drugog svjetskog rata.

1/1