Novosti

Politika

Porast antisemitizma u Njemačkoj

Najveći broj zabilježenih slučajeva, njih 46 posto, odnosi se na različite oblike poricanja holokausta, odnosno zločina nacista

9ovgi2lu7hmd1fy9wvwmksx04vz

(foto Bernd Wuestneck/DPA/PIXSELL)

Nakon prošlogodišnje pucnjave ispred sinagoge u istočnonjemačkom gradu Halleu na najveći židovski praznik Jom Kipur, tokom koje je 27-godišnji bijeli supremacist Stephan Balliet ubio dvoje ljudi, u toj zemlji došlo je do porasta antisemitskih napada. Podatak je to koji se navodi u najnovijem izvještaju ‘Politički motivirana kaznena djela’ njemačkog Federalnog kriminalističkog ureda. Ukupno je broj politički motiviranih kaznenih djela porastao za 14 posto te je lani iznosio 41.000. ‘Prag za posezanjem za nasiljem sve je niži. To je odraz sigurnosti počinitelja koji proizlazi iz uvjerenja da se ovakvi stavovi i nasilje društveno bolje prihvaćaju’, upozorio je potpredsjednik sindikata policije Jörg Radek.

Kako stoji u izvještaju, većinu djela motiviranih mržnjom počinili su pripadnici ekstremne desnice, a prema podacima Centra za istraživanje i prikupljanje informacija o antisemitizmu (RIAS) njih 1253 ima antisemitsku pozadinu, uključujući fizičke napade, uništavanje židovskih spomenika, pogrdne povike na stadionima, poruke mržnje odaslane putem društvenih mreža i klasičnom poštom te druge oblike uvredljivog ponašanja. U RIAS-u ističu da se najveći broj zabilježenih slučajeva, 46 posto, odnosi na različite oblike poricanja holokausta, odnosno zločina nacističke Njemačke.

Alexander Rasumny, aktivist RIAS-a, u razgovoru za Deutsche Welle kazao je da se u usporedbi između metropole kakav je Berlin i ruralnog Brandenburga pokazuje da se antisemitizam, koji se ogleda u pozitivnom odnosu prema nacističkim zločinima, pojavljuje više na selu nego u gradu. ‘S druge strane je u ruralnim područjima manje prisutan antisemitizam koji je usmjeren na postojanje države Izrael’, kazao je Rasumny.

U prošli četvrtak, dan uoči obilježavanja 75. godišnjice kapitulacije Trećeg Reicha, predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster ukazao je na trend nestajanja sjećanja na holokaust, osobito među mladim Nijemcima. ‘Ako oko polovica njih ne zna što je bio Auschwitz, onda nešto nije u redu s ovim društvom’, poručio je Schuster.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više