>

novosti logo

Društvo Društvo

Poraz Zdruga katoličkih skauta

Deprimirani aktivisti udruga pod kontrolom bivše Domoljubne koalicije: Nakon debakla u glasanju za članove Savjeta za razvoj civilnog društva, desna revolucija u nevladinom sektoru i službeno je propala

Nedavni natječaj za novi saziv Savjeta za razvoj civilnog društva pokazao se kobnim za nevladine organizacije (NVO) desnog političkog predznaka, koje su u šest mjeseci mandata propale Vlade pokazivale velike ambicije i agresivnost. Kandidati udruženja U ime obitelji, GROZD-a i Zdruga katoličkih skauta Hrvatske dobili su minoran broj glasova u odnosu za svoje protukandidate, dokazane nevladine aktiviste.

Za 13 članova Savjeta i njihovih zamjenika, prijedloge je dalo 35 udruženja, a od ukupno 601 glasačkog listića, 485 je bilo važećih i 116 nevažećih. Pravo glasa imale su registrirane nevladine organizacije koje su mogle glasati samo za jedno udruženje u domeni u kojoj i same djeluju.

Na području ‘demokratizacija, vladavina prava te razvoj obrazovanja’ udruženje Željke Markić dobilo je tek jedan glas, dok je protukandidat iz Foruma za slobodu odgoja dobio čak 63. GROZD je u području ‘skrbi o djeci’ dobio tek četiri glasa, a protukandidati iz Saveza izviđača Hrvatske 28 glasova. ‘Zdrug katoličkih skauta Hrvatske’ je za područje ‘djelovanje mladih’ dobio dva glasa, dok je ‘Mreža mladih Hrvatske’ dobila 53 glasa.

S dobivena dva, odnosno tri glasa nisu se proslavile ni druge nevladine filijale HDZ-a i Domoljubne koalicije: Hrvatski nogometni savez i Hrvatski olimpijski odbor, kao ni Hrvatski helsinški odbor.

- Hrvatski desničari su prije desetak godina shvatili da su forme i metode civilnog društva neiskorišteni resurs i da se i civilno društvo može glumiti,kaže za Novosti nevladin aktivist Srđan Dvornik.

- Proglasili su se udrugama, a iza njih su stajali HDZ, Katolička crkva i gomila novca. A kad netko okuplja one koji se zalažu za ukidanje tuđih ljudskih prava kao što je ono na obrazovanje ili kontrolu svog života, umjesto da se bori za prava građana, jasno je da nemaju oslonac ni u drugim NVO-ima niti u građanima koji ne vide korist od toga što oni rade, ali vide štetu. Iza GROZD-a, U ime obitelji i njima sličnih ne stoje deseci i stotine udruga koje se istinski angažiraju oko nekih problema i u kojima su mnogi od 90-ih bili aktivni i istinski angažirani, rekao je Dvornik. Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava koji je ušao u novi saziv Savjeta zadovoljan je što su pobijedile organizirane udruge, kojih je više nego onih sa desnim predznakom i nedefiniranim područjem djelovanja.

- Savjet nije potpao pod desničarsko-klerikalni uticaj. U novom sazivu imat ćemo kontinuitet ljudi i organizacija koje će nastaviti razvijati model civilnog društva, rekao je Novosel. On očekuje da nova vlada Savjet shvati kao savjetodavno tijelo, a ne da ga zaobilazi. Smatra da će nova vlada imenovati novi saziv Savjeta.

Cvijeta Senta iz Centra za mirovne studije, članica dosadašnjeg saziva Savjeta u području zaštite i promicanja ljudskih prava, ističe da ‘poražene’ organizacije nisu prepoznate kao one koje mogu zastupati interese sektora.

- Daljnju interpretaciju treba ostaviti drugima, a mi trebamo vjerovati u to da će se Savjet nastaviti zalagati za snažno civilno društvo i njegove ključne vrijednosti, naglašava Senta. Ukazuje na velik broj nevažećih listića i to baš iz oblasti u kojima su se kandidirale spomenute desne NVO.

- Za glasanje su bili propisani kriteriji koje organizacija treba ispunjavati da bi mogla glasati kao i upute koje sve dokumente priložiti glasačkom listiću. Izmjenama Zakona o udrugama i uređivanjem Registra udruga stanje se željelo srediti, ali to nije bio slučaj, pa su mnoge organizacije trebale dodatna tumačenja, naročito oko usklađivanja statuta, rekla je Senta.

1/1