Novosti

Politika

Portal Narod.hr navodni partizanski masakr u Gospiću ilustrirao fotografijom kostiju iz 17. stoljeća

Uz tekst ‘o teroru četnika i partizana’ u poslijeratnom Gospiću portal Željke Markić objavio fotografiju na kojoj njemačke kustosice pripremaju kosti za izložbu o stradanju u Tridesetogodišnjem ratu

S803j2u0rsh6uh5d5vvv5o6ijm9

Narod.hr, portal udruge U ime obitelji, objavio je u petak tekst Petra Horvatića pod naslovom ‘19. travnja 1945. Memento uoči Bleiburga (Gospić) – tisuće Ličana mučeno i ubijeno u teroru četnika i partizana’. Radi se o još jednom revizionističkom pamfletu o zločinima partizana nad hrvatskim stanovništvom Gospića i Like, u kojem se tvrdi da su partizani u dvije godine, nakon ulaska u grad početkom travnja 1945., na razne načine ubili tisuće nevinih Hrvata Like’, što im je, kaže autor, i bila glavna zadaća.

Ništa od toga ne bi bilo spomena vrijedno, da urednici tekst nisu ilustrirali fotografijom na kojoj dvije ženske osobe prebiru po ljudskim kosturima čime se čitaocima sugerira da se radi o iskopanim kostima stradalih u partizanskom pokolju. Kao izvor fotografije naveden je FaH, što je bila skraćenica za Fotografsku agenciju Hrvatske informativne agencije (Hina).

Istina je, međutim, potpuno drukčija. Radi se o fotografiji njemačke agencije DPA na kojoj kustosice Christine Lessmann i Dorothea Habel pripremaju ostatke kostiju pronađene u zajedničkoj grobnici iz Tridesetogodišnjeg rata (1618-1648) za izložbu u Državnom muzeju u Halleu u Njemačkoj. Povod za objavu na portalu T-online.de bio je intervju s povjesničarem Peterom Wilsonom posvećen 400. godišnjici početka rata između katolika i protestanata koji se proširio na gotovo cijelu Europu i odnio milijune života. Procjenjuje se da je na području današnje Njemačke život izgubila barem petina stanovništva. Istina je, doduše, da su svoje učešće u njemu imali i hrvatski vojnici, ali to se na nikakav način ne može povezati Gospićem i Drugim svjetskim ratom, kako su to pokušali izmanipulirati na portalu Narod.hr. Da su u namjeri uspjeli, dokazuje i pitanje u jednom od komentara ispod teksta u kojem čitalac pita ‘postoje li ovakve kosturnice i jame iz II. svjetskog rata za neke zločine koje je počinila vojska NDH?’

Ovo nije prvi put da Narod.hr izvrće činjenice. Dok Željka Markić dijelu medija zamjera protuhrvatsko pisanje, njezin portal objavljuje romantizirane biografije ustaških i nacističkih dužnosnika, podržava afirmaciju ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ te inzistira na tome da je zaštita prava manjina zapravo zloćudni napad na prava većine, o čemu smo više pisali.

Nakon objave ovog teksta, portal Narod.hr je bez obrazloženja promijenio fotografiju ilustracijom na kojoj su partizanski komandant Josip Broz Tito i četnički zapovjednik Draža Mihailović. Radi se, dakako, o montaži.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više