>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Posao za 43-oje Krnjačana

Za plaću od 2.500 kuna, nezaposleni Krnjačani na održavanju infrastrukture i pomagat će starijima i nemoćnima

U vrijeme velike nezaposlenosti i ekonomske krize, svaki posao dobro je došao. Tako će 43 stanovnika općine Krnjak uskoro dobiti posao na šest mjeseci, plaću, radni staž i zdravstveno osiguranje. Radi se o javnim radovima.

Prvi od tih programa javnih radova započeo je 1. aprila i, nije šala. Radi se o pomoći starim i nemoćnim stanovnicima sa područja općine i programom će biti obuhvaćeno 200 stanovnika, a posao je tu našlo 16 nezaposlenih Krnjačanki. Time se nastojalo povećati zapošljivost žena sa obzirom da su one diskriminirane kada je zapošljavanje u pitanju, a pored toga primjetno je i da su slabije plaćene za istu vrstu posla u odnosu na muškarce, rekao nam je načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović. Neto plaća će iznositi 2.496. kuna.

Ovakav program u Krnjaku postoji skoro 12 godina, općina je bila među prvima u RH koja ga je uvela i nije bilo pauze u njegovoj provedbi već se samo mijenjao model financiranja zaposlenika u programu. Plaće za ovaj program u cijelosti idu preko Zavoda za zapošljavanje u Karlovcu dok je općina obezbijedila vozilo, gorivo, prostor i opremu. Program i plan rada je napravila općina Krnjak i kandidirala ga Zavodu za zapošljavanje koji ga je odobrio.

- Ovim programom je predviđena pomoć starim i nemoćnim mještanima naše općine u pogledu pospremanja stambenog prostora gdje žive, pomoći u održavanju lične higijene, nabavci živežnih namirnica, plaćanja režijskih računa, nabave lijekova, uređenja okućnica, pripremanja ogrijeva za zimu i sličnih poslova neophodnih za dostojanstven život. Napravili smo još jedan program javnih radova pa je u postupku realizacije zapošljavanje još 21 sumještana koji će raditi na poslovima uređenja komunalne infrastrukture. Ovaj program također će trajati šest mjeseci i započet će 18. aprila. Mogu reći da smo u pripremi i programa za mlade gdje planiramo zaposliti šest mještana koji će se angažirati na pripremi projekata kako prema državnim tako i prema izvorima financiranja iz EU. Taj bi projekt trebao krenuti početkom jula, kaže načelnik Dejan Mihajlović.

1/1