>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše Novosti

Postavljen Titov spomenik u Podgorici

Gradonačelnik glavnog grada kaže da podizanje spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već dokaz da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj orijentaciji

Spomenik Josipu Brozu Titu postavljen je u utorak ujutro u Podgorici, a dan kasnije, u srijedu, na Dan oslobođenja ovog grada, trebao bi biti svečano otkriven, izvještavaju crnogorski mediji.

Spomenik, na čijem postamentu piše ‘Josip Broz Tito, 1892-1980, Zahvalni građani Titograda i Podgorice‘, postavljen je na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog na obali Morače.

Skupština glavnog grada Crne Gore usvojila je prijedlog odluke o podizanju spomenika Titu, glasovima 32 odbornika vladajuće većine i dvojica od četvorice odbornika Građanskog pokreta URA, dok je odbornik Albanske alternative glasao protiv. 

U obrazloženju prijedloga navedeno je da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja koje se mogu ponositi svojim antifašističkim naslijeđem, kao i činjenicom da je prvi općenarodni ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, u čemu je i te kako bio značajan utjecaj Josipa Broza. 

Nova srpska demokratija je oštro reagirala, jer Tita smatraju zlikovcem koji je dva puta tražio od saveznika u Drugom svjetskom ratu da bombardiraju Podgoricu kada je poginulo više tisuća ljudi.

Gradonačelnik Ivan Vuković objasnio je da inicijativa o podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već dokaz da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj orijentaciji. Titov spomenik, rad velikog jugoslavenskog kipara Antuna Augustinčića, Podgorici je poklonilo Ministarstvo obrane Crne Gore.

Kako je teklo postavljanje možete vidjeti u video prilogu portala Anetna M ovdje

1/1