Novosti

Kronika

Пoштивaњe хистoриje

Koд рeцeпциje Плaнинaрскoг дoмa нa Kaлнику, пoзнaтe туристичкe aтрaкциje, нaлaзи сe тeкст у кojeм сe спoмињe влaдaрицa Вeликoгa Kaлникa Kaтaринa Брaнкoвић Kaнтaкузинa и њeзин oтaц дeспoт Ђурaђ Брaнкoвић

Large 4

Tekst o vladarici Kantakuzini

Planinarski dom na Kalniku poznata je turistička atrakcija koju tokom godine rado posjećuju brojni turisti, planinari i drugi. Izgrađen je davne 1935. godine, a tokom Drugog svjetskog bio je oštećen jer su se u njegovoj blizini vodile teške borbe između kalničkih partizana i ustaša. Njegova rekonstrukcija započela je 1957. godine, kao i izgradnja novog dijela po projektu Stjepana Planinića, a to se nastavilo i 1962. i 1970. godine kada je uvedeno centralno grijanje.

U svojoj unutrašnjosti dom se ističe lijepim, tradicionalnim inventarom. Posjetitelj se ima mogućnosti upoznati i sa samom historijom obližnjeg starog grada Velikog Kalnika. Na zidu pored same recepcije nalazi se zanimljiv tekst, najvjerojatnije autora Dragutina Zajca, poznatog križevačkog muzeologa. U tom tekstu spominje se vladarica Velikoga Kalnika Katarina Branković Kantakuzina i njezin otac despot Đurađ Branković. Zahvaljujući ovom tekstu mnogobrojni turisti imaju mogućnost upoznati se ne samo sa prošlošću hrvatskog nego i srpskog naroda u potkalničkom dijelu Prigorja. Za svaku pohvalu je i odnos sadašnjeg vlasnika prema zajedničkoj povijesti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više