Novosti

Društvo

Poštovanje i pravda za civilne žrtve Uzdolja

U povodu komemoracije u Uzdolju, koja je i ove godine održana u spomen na osmero srpskih civila koji su ubijeni 6. avgusta 1995., iz SNV-a ističu kako im je nejasno što priječi DORH da krene u aktivniju fazu istražnog postupka u vezi zločina u Uzdolju te pozivaju nadležne da to učine

Općina Biskupija i Srpsko narodno vijeće 6. avgusta su u selu Uzdolje pored Knina organizirali komemoraciju civilnim žrtvama Oluje. Skup je održan na mjestu zločina nad osmero vremešnih srpskih civila koji su ubijeni 6. avgusta 1995., prije 26 godina.

Prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća žrtvama ovog zločina pomen je služio sveštenik Stanko Anić. Uz načelnika općine Biskupija Milana Đurđevića i saborske zastupnice SDSS-a Anje Šimprage na komemoraciji su učestvovali i šibensko-kninski dožupan Ognjen Vukmirović, načelnici susjednih općina, članovi manjinskih vijeća te zamjenici gradonačelnika Knina i Skradina.

- S ovog mjesta mogu samo zatražiti da se naše žrtve poštuju, da i mi poštujemo druge te da ostanemo svoji na svome. Svi oni koji nam žele pomoći neka s nama zajedno grade bolju budućnost Srba u Hrvatskoj – izjavila je Anja Šimpraga.

Podsjetimo, VSNM općine Biskupija i udruženje porodica nestalih "Protiv zaborava" otkrili su 2017. godine spomen-obilježje ubijenim srpskim civilima Uzdolja s imenima ubijenih te se ondje otada na godišnjicu zločina i održavaju komemoracije.

U avgustu te godine Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću podnijela je Državnom odvjetništvu RH (DORH) kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinilaca u vezi sa zločinom u Uzdolju.

Kaznena prijava Documente, na temelju koje još uvijek nitko nije postupio, oslanja se najvećim dijelom na činjenice u vezi zločina koje je u svojoj istrazi rasvijetlio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu (MKSJ), i to prije svega kroz izjave svjedoka.

Iz haške istrage, kao i na temelju terenskog istraživačkog rada Documente, proizlazi da su se 6. avgusta 1995. u jutarnjim satima u uzdoljski zaselak Šare dovezla trojica muškaraca u maskirnim uniformama HV-a naoružani automatskim puškama.

Dio starijih mještana koje su zatekli u zaseoku Šare, kao i one koje su priveli na putu do mjesta likvidacije, maltretirali su i zastrašivali. Agonija za privedene srpske civile završila je na mjestu udaljenom 30 metara od magistralne ceste Knin – Drniš. Jedan od trojice naoružanih muškaraca tamo je rafalom usmrtio Milicu Šare, rođenu 1922., Stevu Berića, rođenog 1933., Janju Berić, rođenu 1932., Đurđiju Berić, rođenu 1916., Krstu Šare, rođenu 1931., Miloša Ćosića, rođenog 1923. i Jandriju Šare, rođenog 1932. Jedna je osoba preživjela te je uspjela pobjeći u obližnju šumu, dok je Sava Šare, rođena 1915., ubijena na kućnom pragu.

Iz kaznene prijave Documente te izjave svjedoka unutar istrage MKSJ-a, jasno je da se 5. avgusta blizu Uzdolja nalazila 142. domobranska pukovnija HV-a. S obzirom na to, kao i na činjenicu da je pored Uzdolja tog avgusta prošlo 150 osoba u vojnim uniformama, kao i da je Srpska vojska Krajine, zajedno s najvećim dijelom stanovništva već bila u bijegu s tog područja, sve upućuje na zaključak da su ubojice mogle biti samo pripadnici hrvatskih vojnih snaga. Nejasno je što priječi DORH da krene u aktivniju fazu istražnog postupka u vezi zločina u Uzdolju te ih ovim putem pozivamo da to učine, kako bi obiteljima ubijenih vratili tako potreban mir, ali i individualizirali odgovornost za taj zločin, ističu iz SNV-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više