Novosti

Kronika

Пoтицaњe дjeчjeг писaњa

Цeнтрaлнa библиoтeкa "Прoсвjeтe", у oквиру прoгрaмa "Дjeцa ствaрajу књижeвнoст", oргaнизирaлa je сусрeт дjeцe с пjeсникoм Дejaнoм Aлeксићeм

Large aleksic

Dejan Aleksić s djecom na jednoj od radionica (foto Nenad Jovanović)

U okviru programa "Djeca stvaraju književnost", Centralna biblioteka SKD-a "Prosvjeta" organizirala je književne radionice i susret s poznatim piscem za djecu Dejanom Aleksićem. Radionice su ovih dana održane u Vojniću, Vrginmostu, Jabukovcu, Zagrebu, Maji kod Gline i Topuskom, a kako nam je rekla voditeljica biblioteke Snježana Čiča, djeca su bila vrlo zainteresirana i voljna učestvovati u njima.

Program "Djeca stvaraju književnost" jedan je od 93 programa koje je odobrilo Ministarstvo kulture i medija RH za poticanje razvoja publike u kulturi u Hrvatskoj za ovu godinu.

– Namijenili smo ga djeci, pripadnicima srpske nacionalne zajednice koja živi na području od posebne državne skrbi u općinama Vojnić, Gvozd, Topusko, Glina i Petrinja. Ta su mjesta prometno udaljena od centralnih gradova i u njima nema toliko kulturnih sadržaja ni za djecu ni za odrasle, tako da su djeci koja pohađaju nastavu po modelu C škole jedino mjesto susreta i druženja, učenja i bavljenja kulturom Srba i većinskog naroda. Uz sve, u većoj ili manjoj mjeri pogodio ih je i potres - kaže nam Čiča, ističući da se program odvija u suradnji s učiteljima koji u navedenim mjestima drže nastavu srpskog jezika i kulture.

- Doveli smo Dejana Aleksića, značajnog pisca srpske književnosti, kako bi dao početnu ideju o čemu bi djeca mogla pisati. Nakon toga na časovima srpskog djeca bi pisala svoje književne radove, prvenstveno pjesme, na što bi ih poticali učitelji. Ti bi se radovi prikupili i objavili u publikaciji - naglašava Čiča i dodaje da je Aleksić svestran i nagrađivan pisac, koji piše i za djecu i za odrasle.

- U Zagrebu smo na susret doveli djecu koja uče nastavu po modelu C koje, kad smo aplicirali za program, nije bilo jer je pokrenuta u januaru ove godine. Ta su djeca, kao i djeca na terenu, bila vrlo suradljiva, pogotovo što je ovo bio prvi masovniji skup nakon što su zbog ukidanja mjera pale maske. Do tada se ništa takvog nije moglo organizirati, a djeca do trećeg razreda praktički ne znaju što je normalna škola. Susreti su bili zanimljivi; djeca su isprva bila začuđena, ali su se onda otvorila i jednostavno nisu htjela otići kad su radionice završile. A sad učitelji(ce) djeci trebaju dati smjernice da nešto napišu – objasnila je.

Za dojmove smo pitali i Aleksića za kojeg su takva gostovanja vrlo česta praksa.

- Kao pisac za decu volim susrete sa svojom mladom čitalačkom publikom. Nisam od autora koji dolaze da decu poučavaju, već sam spreman na istinsku razmenu budući da na svakom od programa nešto i ja ponesem. Uveren sam da knjiga može živeti u svakodnevnoj praksi i životu dece, bez obzira što su danas sve izloženija uticaju savremenih tehnoloških sredstava. Deca su bila odlična publika, a ovo su programi gde pokušavam decu ubediti da pisac može biti zanimljiv i danas. Kako su programi interaktivni, kad završe, deca imaju utisak da su ih napravili sa mnom i da nisu samo konzumenti nego da su učestvovala u stvaranju jednog lepog događanja – kaže Aleksić.

Ovakve radionice pohvalila je i Valentina Pipinić, profesorica srpskog jezika u 1pravoslavnoj gimnaziji koja osim toga u dvije zagrebačke osnovne škole drži nastavu srpskog za ukupno 15 učenika.

– Model C uveden je u Zagrebu tek ove godine. Napravili smo veliki posao jer djeca koja žele da pohađaju svoj jezik i kulturu imaju prilike da to i učine.

- Nastava se održava u manjim grupama, a kako su djeca već imala isplanirane vannastavne aktivnosti, mi smo se tome prilagodili, pa radimo subotom, srijedom i četvrtkom popodne. Djeca radosna dolaze na čas, žele da ostanu i duže nego što su termini naših časova, a svaka domaća zadaća je besprijekorno urađena. Uglavnom, prisutna je velika ljubav prema jeziku i želja za stjecanjem novih znanja. Uvijek je dobro kad s nekim sadržajem iziđemo iz učionice jer pruža djeci priliku da vide svijet s drugačije strane pošto se na času ne mogu vidjeti svi aspekti učenja jezika - rekla je i naglasila da je radionica bila vrlo kreativna jer su djeca ušla u njegov svijet.

Bila je zadovoljna uspjelim izletom za učenike koji je organizirao Srpski demokratski forum, a koji je za djecu i roditelje u pratnji bio besplatan.

- Djeca su se družila s vršnjacima u Velikom Pogancu i Lepavini, pa je za njih to bio lijep tematski izlet na kojem su nešto naučila, ali se i zabavila - ocijenila je Pipinić.

Spomenimo i da je Dejan Aleksić objavio deset pjesničkih, jednu knjigu drama i preko dvadeset knjiga za djecu te da je dobitnik brojnih značajnijih književnih nagrada za poeziju. Kao autor je zastupljen u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu u Srbiji. Prvi je dobitnik novoosnovane nagrade "Dušan Radović" za najbolje djelo u oblasti dječje književnosti. Radi kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke djelatnosti ,"Povelja", u Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više