>

novosti logo

Piše N.J.

Potpisan ugovor o kupovini kuće za potrebe srpske zajednice u Pakracu

Kuću je za 185.000 kuna sredstvima programa za kapitalnu izgradnju kupio SNV, a koristit će je srpske organizacije i svi pripadnici srpske zajednice u gradu

U Zagrebu je 3. septembra potpisan ugovor o kupovini kuće u centru Pakraca za potrebe srpske zajednice u gradu. Kuću je za 185.000 kuna sredstvima programa za kapitalnu izgradnju kupilo Srpsko narodno vijeće, a koristit će je manjinsko vijeće i srpske organizacije, ali i svi pripadnici srpske zajednice u gradu.

- Do sada nismo imali svoj prostor u vlasništvu i lijepa je vijest da će još jedna kuća u centru grada biti uređena u narednom periodu. Zapravo, ovo je prvi put nakon više od sto godina da Srbi u Pakracu imaju svoj prostor za društvene, kulturne i političke aktivnosti, rekao je za Novosti predsjednik VSNM-a Požeško- slavonske županije i zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović.

- Ovaj prostor od 175 kvadrata bit će multifunkcionalan i nadamo se, mjesto susreta manjinskog i većinskog naroda, ali i brojnih udruženja koja su bliske srpskoj zajednici. Nadamo se da ćemo u narednim godinama nastaviti uređenje donjeg dijela kuće, te da ćemo urediti knjižnicu, dječju igraonicu i spomen sobu antifašistima našeg područja, kao i bitnim i važnim ljudima iz Pakraca i zapadne Slavonije. Soba na obje etaže, gornjoj koja je uređena i donjoj koju trebamo srediti ima dvorane u kojima se može skupiti preko 50-60 ljudi, tako da će biti podesne za sastanke. Jer kad smo u našoj kancelariji koju smo dobili na korištenja imali sastanke, već 30 ljudi je bilo nabijeno kao sardine, rekao je Ivanović.

U proteklih nekoliko mjeseci otkad su dobili sretnu svijet od SNV-a i Kluba zastupnika SDSS-a koji su i najzaslužniji za to, počeli su planirati uređenje kuće. Zahvaljujući donatorima iznašli su sredstva za farbanje, a dobar dio poslova unutarnjeg uređenja bit će obavljen volonterski.

- Vjerujem i da će građani i druge srpske organizacije pomoći sredstvima i dobrovoljnim radom. Pozivam i Pakračane u inozemstvu da doniraju sredstva za daljnje unutrašnje uređenje kuće koja čini dio pravoslavno srpskog kompleksa u samom centru grada jer se nalazi u neposrednoj blizini saborne crkve i vladičanskog dvora u Pakracu, naglasio je Ivanović.

- Kuću u Pakracu prodajem jer je ne namjeravam koristiti, rekla nam je dosadašnja vlasnica Ivanka Lovrić koja od 1970. živi u Njemačkoj. Doskora smo je povremeno, ali rijetko obilazili kad smo bili u Hrvatskoj kako bi posjetili rodbinu koja živi u pakračkom kraju. Sada živim sama, a djeca imaju svoje stanove i kuće. U Hrvatskoj još imam nešto rodbine, ali je sve manje jer su mladi otišli u druge zemlje. Nadam se da će kuća doći u dobre ruke, rekla je Ivanka.

1/3