>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan

Potpora inicijativi za BiH

U intervjuuu za sarajevsko 'Olobođenje', ministrica vanjskih poslova Vesa Pusić potvrdila je da Hrvatska podupire novu njemačko-britansku inicijativu za Bosnu i Hercegovinu

U današnjem broju sarajevskog lista 'Oslobođenje' objavljen je intervju s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić u kojem je šefica hrvatske diplomacije rekla da Hrvatska snažno podupire novu njemačko-britansku inicijativu za Bosnu i Hercegovinu.

Na konferenciji održanoj ranije ovog mjeseca u Aspenu, ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke predstavili su novu inicijativu za BiH. Na konferenciji je sudjelovala i Vesna Pusić, a tom je prilikom novinarima rekla da su Velika Britanija i Njemačka krenule u inicijativu ne bi li se promijenio pristup prema BiH.

- Iz pasivne uvjetovanosti krenulo bi se u aktivnu uvjetovanost, da se ne kaže samo ovo su kriteriji koji morate ispuniti, nego radit ćemo s vama da ih ispunite - tada je rekla Pusić.

U današnjem intervjuu za sarajevski list potvrdila je svoj stav i kazala kako ova inicijativa predstavlja priliku za napredovanje BiH na putu europskih integracija, te bi zemlja za četiri godine mogla imati status kandidata za članstvo.

Pusić je rekla kako će Hrvatska ne samo poduprijeti ovu inicijativu, nego i da će aktivno u njoj sudjelovati. Inicijativu Pusić naziva odličnim pomakom i kaže kako je Hrvatska još na proljeće predlagala sličan pristup prema BiH. Ministrica vanjskih poslova kaže da će Hrvatska na sve moguće načine pomoći BiH jer je važno da ona bude uspješna i funkcionalna država. Inicijativa koja bi ubrzala put BiH pema EU mora biti podržana od strane svih 28 članica EU prije nego što postane službena politika Unije.

1/1