Novosti

Kronika

Пoвиjeснe мoнoгрaфиje

У крижeвaчкoj Грaдскoj књижници Фрaњo Maркoвић oргaнизoвaнa je прoмoциja мoнoгрaфиje "Kрижeвaчки, кaлнички и врбoвeчки крaj у срeдњeм виjeку", aутoрa Рaнкa Пaвлeшa, тe мoнoгрaфиje o oпштини Свeти Пeтaр Oрeхoвeц

Large 3

Knjige je objavila kuća Meridijani

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije u Križevcima i Povijesno društvo Križevci, u križevačkoj Gradskoj knjižnici Franjo Marković organizovali su promociju monografije "Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku" autora Ranka Pavleša te monografije o opštini Sveti Petar Orehovec.

Spomenute knjige izdalo je nakladničko preduzeće Meridijani, a pred građanima Križevaca predstavili su ih akademik Dragutin Feletar, glavni i odgovorni urednik Meridijana, prof. dr. sc. Hrvoje Petrić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i doc. dr. sc. Tatjana Tkalčec s Instituta za arheologiju u Zagrebu te križevački historičar Đuro Škvorc.

Hrvoje Petrić u svom izlaganju u vezi knjige autora Ranka Pavleša, istaknuo je kako je se radi o značajnom historijskom djelu koje otkriva do sada nepoznate detalje o srednjovjekovnoj prošlosti križevačkog, kalničkog i vrbovačkog kraja. Izrazio je želju kako će autor nastaviti slična istraživanja i kako će ona biti od pomoći arheolozima i drugim stručnjacima. Pavlešova knjiga važna je i za srpsku zajednicu u potkalničkom dijelu Prigorja, posebice za ranu prošlost starog krajiškog mjesta Vojakovački Osijek.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više