Novosti

Kronika

Пoвиjeст нa Kaлнику

Учeсници Kлиoфeстa, културнe и нaучнe мaнифeстaциje oдржaнe и у кaлничкoм диjeлу Пригoрja, oбишли су спoмeничку бaштину НOБ-a и сaкрaлнe oбjeктe у Вeликoм Пoгaнцу, Kaлнику и Рaсињи

Large kliofestival

Ovogodišnji festival povijesti Kliofest nije zaobišao ni kalnički dio Prigorja. Više mjesta u kojima živi srpska zajednica, 15. maja ugostila su dio programa ove manifestacije. Organizatori su bili Povijesno društvo Koprivnica, Zajednica antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, Školska družina Suhodol, Pravoslavna parohija Veliki Poganac i folklorno udruženje DIF Zavičaj iz Velikog Poganca. Učesnici su razgledali spomeničku baštinu NOB-a i sakralne objekte u Velikom Pogancu, Kalniku, Rasinji i drugim mjestima. Jedan od moderatora bio je ludbreški povjesničar Milivoj Dretar koji je sudionike upoznao s historijom navedenih mjesta.

- Sve se manjih mjesta u Hrvatskoj uključuje u Festival povijesti, pa zašto ne uključiti naša podravska i prigorska mjesta? Obljetnica 80. godišnjice izbijanja Drugog svjetskog rata prošla je kao da je nije ni bilo, tu i tamo uz polaganje cvijeća, ali nije bilo ni izložbi, predavanja ni novih knjiga na tu temu. Stoga sam predložio da Povijesno društvo Koprivnica organizira tematski izlet na Kalnik. Planirali smo obuhvatiti važnija mjesta vezana uz NOB, od dvorca Inki u Rasinji gdje je osnovan 10. zagrebački korpus, preko Velikog Poganca i Ludbreškog Ivanca – nekadašnjih središta 2. operativne zone i baze Kalničkog odreda, ustaničkog Vojakovačkog Osijeka i Gornje Rijeke s dvorcem u kojem je bio logor. Plan smo radi vremena, ali i pandemijskih razloga reducirali, ali smo najvažnije lokacije obišli. Spomenici su u dobrom stanju, istina – treba im malo bolja skrb, češća košnja i čišćenje. Drago mi je da su se u Kliofest uključili Parohija u Velikom Pogancu i Društvo izvornog folklora Zavičaj koji su pripremili okrepu za sve sudionike, a neki su po prvi put razgledali crkvu svetog velikomučenika Georgija iz 18. stoljeća - rekao je Dretar, član Povijesnog društva i koordinator Kliofesta.

Kliofest je godišnji festival povijesti koji se u Hrvatskoj počeo održavati 2014. godine. Cilj mu je široj javnosti približiti povijesnu znanost i srodne struke. Do sada je održano sveukupno osam festivala po cijeloj Hrvatskoj i na njima je promicana povijest mnogih urbanih i ruralnih mjesta. Festival je dobio naziv po grčkoj muzi Klio, zaštitnici povijesti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više