Novosti

Politika

Povjerenica Vijeća Europe na komemoraciji u Jasenovcu

‘U Hrvatskoj postoje političari koji umanjuju ili poriču zločine iz prošlosti. Povijest Jasenovca vrlo jasno pokazuje zašto je to opasno’, poručila je Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava

Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, posjetila je u petak Spomen-područje Jasenovac i to u sklopu komemoracije koju povodom Dana proboja logoraša organiziraju Koordinacija židovskih općina RH, Savez antifašističkih boraca i antifašista, Savez Roma ‘Kali Sara’ i Srpsko narodno vijeće.

- Jasenovac je mjesto duboke patnje i simbol katastrofalnih posljedica razuzdanog nacionalizma i mržnje. Danas želim odati počast žrtvama tih zločina, izraziti svoju solidarnost sa svima onima koji čuvaju uspomenu na tragične događaje i podržati one koji se neumorno bore za poštovanje i dostojanstvo ljudi koji su izgubili živote na ovom užasnom mjestu. Zajedno s njima dižem svoj glas, jer moramo biti jači i glasniji od onih koji poriču ili manipuliraju istinom o onome što se ovdje dogodilo - poručila je Dunja Mijatović.

Povjerenica je istaknula da poricanje holokausta, genocida i ratnih zločina i dalje predstavlja ozbiljan problem u Europi te da političari igraju ključnu ulogu u rješavanju tog problema. Umjesto da propagiraju laži o zločinima iz prošlosti, političari bi, ističe Dunja Mijatović, trebali promicati poštovanje prema žrtvama i osigurati prava preživjelima.

- U Hrvatskoj postoje političari i javne osobe koji umanjuju odgovornost počinitelja, veličaju ih ili izravno poriču zločine iz prošlosti. Povijest Jasenovca vrlo jasno pokazuje zašto je to opasno. Za povijesni revizionizam ne bi trebalo biti mjesta u današnjoj Europi - istaknula je povjerenica, koja se u četvrtak u Zagrebu sastala s preživjelim logorašima i organizatorima današnje komemoracije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više