Novosti

Društvo

Povratak batinaša

Nakon odluke MUP-ovog Prvostupanjskog disciplinskog suda u Osijeku početkom siječnja vraćena su na posao trojica interventnih policajaca, snimljenih kako na hrvatsko-bosanskoj granici premlaćuju izbjeglice i migrante

Large intrigator  jerko

Detalj iz videa snimljenog na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom (foto Lighthouse Reports)

Trojica interventnih policajaca snimljenih u lipnju prošle godine kako na hrvatsko-bosanskoj granici nedaleko Cetingrada tonfa-palicama premlaćuju izbjeglice i migrante početkom siječnja vraćeni su na posao, objavio je Jutarnji list. MUP-ov Prvostupanjski disciplinski sud u Osijeku osudio ih je na kaznu "uvjetnog prestanka državne službe", a 5. siječnja presuda je postala pravomoćna te su nakon tromjesečne suspenzije vraćeni u službu.

Početkom listopada međunarodna novinarska mreža, u kojoj su sudjelovale i Novosti, objavila je spomenutu snimku i druge dokaze prikupljene u sklopu osmomjesečnog istraživanja. Bila je to jasna potvrda da policija migrante s hrvatskog teritorija zaista protjeruje uz masovnu upotrebu brutalnog nasilja, što nevladine organizacije, novinari i sami migranti tvrde godinama. Ministar Davor Božinović priznao je da je riječ o pripadnicima interventne policije, no Vlada i MUP neuvjerljivo su inzistirali na tome da se radi o pojedinačnom incidentu, što je prihvatila i Europska komisija i time sudjelovala u zataškavanju terora na hrvatskim granicama. Iako je nemoguće da se sustavno zlostavljanje događa bez znanja viših, pa i najviših razina zapovjednog lanca, sva je krivnja svaljena na spomenutu trojku i to iako je, prema Jutarnjem, na mjestu događaja bilo dvadesetak policajaca.

Nakon sramotne odluke disciplinskog suda čini se da će se bez posljedica izvući i neposredni počinitelji. Razlog je i taj što je jedan od inkriminiranih policajaca, inače iz PU Istarske, zaprijetio "da i on posjeduje snimke događanja na granici" i da će u slučaju težih sankcija "malo jače kompromitirati policijski sustav". Ukratko, nezgodan fakt da podređeni mogu dokazati kako su u zločine uključeni i nadređeni neutraliziran je dogovorom da se sve zaboravi: puj-pike, zakon ne važi kad su u pitanju ljudska prava izbjeglica. Teoretski je, doduše, još uvijek moguće da incident dobije i odgovarajući sudski epilog. Naime, županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu provodi istragu oko mogućeg kaznenog progona trojice policajaca. Znajući hrvatsko pravosuđe, izvjesnije je da će se umjesto ispunjenja pravde odviti još jedna travestija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više