Novosti

Kronika

Povratak Sulejmana Veličanstvenog

Treći Festival Tarda u Dardi: Festivala Tarda osmišljen je da zabavi, educira i raspleše svakog posjetioca, a sve s ciljem ruralnog razvoja Baranje

N1hb9ehfjtqouxrwss07npdmz4g

Sulejman Veličanstveni dao ja sagraditi most od Osijeka do Darde

Prošlog petka i subote u perivoju dvorca Esterhazi u Dardi održan je treći po redu Festival Tarda, koji je najavljen kao ‘dvodnevni festival glazbe, ruha i hrane, koji se tematski veže na razdoblje 16. stoljeća, odnosno na stoljeće vladavine sultana Osmanlijskog Carstva Sulejmana Veličanstvenog’. Festival je organizovala darđanska Udruga za ruralni turizam ‘Đola’, pod vodstvom predsjednice Bogdanke Ćudić Vilić, a na njemu je bilo za svakoga ponešto: od različitih radionica, merak-zona, turskog šatora i sajma raznih proizvoda, suvenira i antikviteta do gastroponude, Gazda-Lukine krčme, izložbi te vožnje kočijom ili čamcem. U petak je nastupio duet Hranislava (Mesarić) i Milan (Kliba), a subotu je posebno obilježila interaktivna predstava ‘Ti si biser među najvećim ljepoticama’, koja je p(r)opratila ljubavnu priču Sulejmana i Hurem, poznatu gledateljicama turskih serija. Posjetioci su mogli uživali i u brojnim drugim sadržajima festivala, uključujući i koncert Rundek Cargo Trija.

I sad bi se na ovom mjestu neupućeni čitalac mogao zapitati: kakve veze ima Darda u Baranji s turskim sultanom Sulejmanom pa da se njemu u spomen organizuje festival u perivoju dvorca Esterhazi i da se taj festival još zove – Tarda? A veza itekako postoji. Naime, 1566. godine, za vrijeme pohoda na Beč, sultan Sulejman dao je izgraditi most od Osijeka do Darde preko rijeke Drave i močvarnog područja u Baranji, dugačak oko sedam kilometara, koji je završavao kod darđanskog jezera Đola. A na obali tog jezera nalazi se dvorac Esterhazi i njegov perivoj. Nažalost, dvorac je danas u katastrofalnom stanju.

Da je Sulejmanov most povezivao Osijek i Dardu potkrepljuju i brojni nalazi arheoloških istraživanja u jezeru Đola, kao i činjenica da je u planu izgradnja tematskog Sulejmanovog parka upravo na toj lokaciji. Zato su mitovi, bajke i legende, ali i činjenične priče dale podlogu za osmišljavanje koncepta povijesnog Festivala Tarda, koji je osmišljen da zabavi, educira, napoji i raspleše svakog posjetioca, a sve s ciljem ubrzanijeg ruralnog razvoja Darde i okoline, kako bi Baranja u cjelini postala možda i najvažniji centar kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

I na kraju objašnjenje, zašto se festival zove Tarda? Tako se, naime, Darda nekad zvala jer je njezino ime nastalo od latinskog izraza tarda aqua, koji znači spora voda. Zahvaljujući udruzi ‘Đola’ i neobičnom festivalu na koji dolaze rijeke ljudi to ime opet će ući u kolektivnu memoriju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više