Novosti

Kronika

Povratak u lude 70-e

Šarenilo boja i radost iz 1970-ih hteli smo preneti na današnje vreme, koje nije tako veselo, pojasnila je Radmila Latas

Large 5

Modni eksponati iz prošlih vremena

Povodom Međunarodnog dana žena, u Negoslavcima su gostovali Vukovarski amateri Scene Martin Hrvatskog doma Vukovar s predstavom "Šmizle". Ovu komediju režirao je Davor Babić iz Vukovara prema tekstu Nišlije Miroljuba Nedovića.

- Ovo je priča o šest žena koje se nađu u kafani i dogovore da će osnovati bend, o ženama koje svojom snagom i zajedništvom mogu prevazići sve probleme. Predstava ima i socijalni podtekst jer prikazuje probleme i teškoće s kojima se u životu susreće svaka žena - kaže reditelj Babić. Anita Vukas igra ulogu Biserke, žene koju zlostavlja muž.

- Bisa je žena koja je ostala bez posla. Taj bend je spas za Bisu, od onoga što je čeka kod kuće i šta joj muž radi, a na kraju Nenad "nadrapa" o svih nas žena - priča Anita dodajući da im je ovo drugo izvođenje predstave nakon premijere održane u decembru u Vukovaru.

- Organizacijom ove predstave odlučile smo se za nešto drugačiji način proslave Osmog marta i odmak od uobičajenih proslava Dana žena i omogućile našim članicama da pogledaju jednu pravu "komediju na štiklama" - kaže Biljana Pejić, predsednica Udruženja Negoslavčanke.

Nesvakidašnji događaj organizovale su i žene iz Borova. Članice pododbora Prosvjete i Aktiva žena SDSS-a pripremile su izložbu o ženskoj modi 1970-ih. Izloženi su ženski odevni predmeti iz tog vremena, fotografije žena iz Borova, ali i gramofonske ploče s muzikom popularnom tih godina, radio-aparati, gobleni koji su tada krasili svaku kuću, kao i informativni panoi, kako bi posetiocima, posebno mlađim, približili temu.

- Zašto 70-e? Tih godina je bila velika ekspanzija, privredna, kulturna i zabavna, a to se ogleda i u modi. To šarenilo boja, veselje i radost hteli smo preneti i na današnje vreme, koje nije baš tako veselo - pojasnila je Radmila Latas, predsednica borovske Prosvjete.

Pored izložbe organizovan je Sajam ženskog preduzetništva. Na štandovima ispred opštinske zgrade u Borovu svoje proizvode i rukotvorine izložile su žene iz Borova i okoline. Prošle godine sajma nije bilo zbog epidemije koronavirusa, pa je ove godine zabeležen veći broj posetilaca. Među njima je bila i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

- Osnovni smisao 8. marta je nastojanje žena da budu ravnopravne. Ono što opterećuje ženski rod je neravnopravnost kada su u pitanju plate, neravnopravnost kada je u pitanju bilo koja javna funkcija, vrlo često ćete na vodećim mestima i biznisu susresti muškarce, a retke su žene koje se izbore iako su često po svojim kvalitetama ispred muškaraca. Taj patrijarhalni odnos, vrlo često zasnovan na predrasudama, takođe je nešto što koči naš ravnopravni položaj, a na nama je da i dalje istrajemo u toj borbi - rekla je Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više