Novosti

Društvo

Poziv srednjoškolcima na sat (anti)ratne povijesti

Novinarka Barbara Matejčić organizira predavanje o ratu 1991.-1995. iz perspektive branitelja koji na rat gledaju kao na zlo i patnju, suprotno službenoj kulturi sjećanja. Prijave traju do 18. februara

Large matejcic

Barbara Matječić (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Novinarka Barbara Matejčić uputila je poziv učenicima i učenicama srednjih škola na predavanje "Sat (anti)ratne povijesti" koji će održati branitelj s višegodišnjim iskustvom ratišta u Hrvatskoj. Potaknuta predavanjima koje branitelji drže u školama, Matejčić kaže da sliku rata i sjećanje na rat u Hrvatskoj kreiraju u mnogome muškarci-ratnici.

"Ta je slika herojska i u njoj su mjesto našli oni koji su dali živote u borbi, oni koji su uništili najviše tenkova, oni koji su oslobodili teritorij. Slave se vojne operacije, veličaju se pobjede. Antiratni, mirovni glasovi vojnika i njihovo traumatično iskustvo ratovanja ne oblikuju službenu kulturu sjećanja na Domovinski rat", napisala je Barbara Matejčić.

Stoga, "Sat (anti)ratne povijesti“ pokušaj je da se u tu sliku rata uključe i glasovi branitelja koji na rat gledaju kao na zlo i patnju.

Ovo predavanje je važno kako bi mlađe generacije uvidjele kompleksnost i užas rata te da na branitelje ne gledaju kao na heroje kojima su to bili "dani ponosa i slave“, već kao na ljude koji su u tom užasu proživljavali strah, patnju, neizvjesnost, gubitke - najgore dane svoga života, objasnila je novinarka.

Predavanje će se održati 18. februara u prostoru udruge K zona u Ozaljskoj 16 u Zagrebu. Zainteresirani srednjoškolci se mogu prijaviti do 15. februara na e-mail barbara.matejcic@gmail.com

Zbog epidemioloških mjera na predavanju može biti najviše desetero sudionika. Također, predavanje će biti tonski snimano te će naknadno biti dostupno online u formi školskog sata u trajanju od 45 minuta.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više