>

novosti logo

Piše M.C.

Pranje savjesti Teslom

Nema sumnje da je projekt projektu Doma Nikole Tesle ili, kako se sada zove, Experience centra Nikola Tesla za Karlovac izuzetno važan, no teško se oteti dojmu da je dobrano zakasnio

Martina Furdek Hajdin, zamjenica župana Karlovačke županije, nedavno je u medijima govorila o projektu Doma Nikole Tesle ili, kako se sada zove, Experience centra Nikola Tesla. Radi se o uređenju kućice uz karlovačku Gimnaziju, u kojoj je naučnik živio dok se školovao u Karlovcu. Projekt je vrijedan oko 15 miliona kuna, od čega bi polovica išla na opremu, a druga polovica za izgradnju replike ruševne kućice.

‘Smisao ovog projekta je da se više zna o boravku Nikole Tesle u Karlovcu. Tesla je posljednje formalno obrazovanje stekao u Karlovcu, čiji je bio građanin. Nakon toga nije završio višu ni visoku školu. Imamo materijalne dokaze: svjedodžbe koje mogu biti utjeha svima da ni Tesla nije bio odličan đak’, rekla je Furdek Hajdin.

Nema sumnje da je ovaj projekt za Karlovac izuzetno važan, no teško se oteti dojmu da je dobrano zakasnio. Tko je Tesla iluzorno je govoriti: poznavaoci njegova djela ističu da je upravo profesor fizike Martin Sekulić mladića iz Like usmjerio u znanost, dok poznati Karlovčanin Danko Plevnik efektno kaže da je ‘Nikola upravo u Karlovcu postao Tesla’. Dakle, poznati je naučnik mogao biti veliki turistički potencijal za Karlovac, ali nigdje na prometnicama nema obavijesti za turiste da ulaze u grad u kojem je Tesla maturirao. No zato je Karlovac evropska sredstva investirao u izgradnju slatkovodnog akvarija.

Sadašnji župan i bivši gradonačelnik Damir Jelić (HDZ), i sadašnji gradonačelnik a bivši direktor Gimnazije Damir Mandić (HDZ) odbacili su prijedlog više karlovačkih intelektualaca različitih nacionalnosti, predvođenih profesorom Mirkom Butkovićem, Josipom Žunićem i Dankom Plevnikom da 2016., povodom 160. godišnjice rođenja Nikole Tesle i 250. godišnjice postojanja karlovačke Gimnazije, ta škola bude nazvana po svom najpoznatijem đaku. Radi li se o pranju nečiste savjesti zbog dosadašnjeg dugogodišnjeg ignoriranja u Karlovcu?

1/1