Novosti

Svijet

Pravo na podbačaj

Trumpovo shvaćanje da se pravo saveznih država na samoodređenje može protegnuti i na odlučivanje o ljudskim pravima poput prava na pobačaj temelj je za uspostavu državnog terora. Katastrofalan odgovor demokrata govori o tome da u Americi ne postoji ozbiljna volja da se to spriječi

Large nata%c5%a0a

Lud protiv zbunjenog – Trump i Biden tijekom debatnog debakla (foto Screenshot/CNN)

Dok zaključujemo ovaj tekst, demokrati još mjere je li američkom predsjedniku Joeu Bidenu nakon potopa u prošlotjednoj debati s Donaldom Trumpom voda došla do grla ili preko glave. Timeov Philip Elliott izvještava da organizatori kampanje od prošlog četvrtka nazivaju donatore i pokušavaju smiriti paniku i da bi baš ove srijede, 3. srpnja, po sastavu onih koji će se odazvati pozivu na jedno privatno okupljanje demokrata u predgrađu Washingtona, moglo biti jasnije koliko su istaknuti članovi stranke uvjereni da Biden ostaje u utrci za izbore u studenome. Kakav god epilog bio, činjenica da Trump i sljedbenici stoje u sedlu američke politike i nakon njegovog hipertoksičnog mandata, pomiješana s onime što se moglo vidjeti i čuti u debati, govori o tome da je Amerika u nekim temeljnim stvarima zaglibila tako duboko da se dno ne može naslutiti.

Pravo na pobačaj je u epicentru tog gliba.

Prema istraživanjima, radi se o jednom od najvažnijih tema izbora, koji dolaze dvije godine nakon što je Vrhovni sud srušio Roe vs. Wade i time – nakon pet desetljeća relativnog mira za prava žena – omogućio mnogim državama da radikalnim zakonskim rješenjima ponište ili ograniče pravo na prekid trudnoće. Američka organizacija KFF u travnju je objavila da jedan od osam birača (12 posto) navodi da je pobačaj najvažnije pitanje za njihov glas na ovogodišnjim izborima, dok se polovica birača (52 posto) izjasnila da je to vrlo važno pitanje, ali ne i najvažnije.

Iako je javna potpora legalnom pobačaju u SAD-u donekle oscilirala u dva desetljeća anketiranja, u posljednjih je nekoliko godina relativno stabilna. Dvije trećine ispitanika (66 posto) podupire pravo na pobačaj na federalnoj razini, uključujući tri četvrtine (76 posto) žena mlađih od 50 godina. Velika većina demokrata (86 posto) i neovisnih (67 posto), kao i manjina republikanaca (43 posto). S druge strane, ultrakonzervativni pokreti povezani s Trumpom i neriješen status prava na pobačaj na saveznoj razini snažno guraju prema tome da se fetusu pravno osigura status osobe, što se ove godine odrazilo na šokantnu presudu Vrhovnog suda Alabame, po kojoj Zakon o nezakonitoj smrti maloljetnika zamrznuti embrij tretira kao dijete ili osobu. Profesorica prava Mary Ziegler trend naziva kršćanskim nacionalizmom, pravnim konzervativizmom i originalizmom – ukratko, američkom opsesijom tumačenjem "izvornog" značenja Ustava i njegovim navodnim eksplicitnim kršćanskim temeljima.

U Americi nakon rušenja Roe vs. Wadea vlada kaos, a neki se konzervativci odlučuju za srednjevjekovne inicijative poput Zakona o životu od začeća, koji definira "ljudsko biće" tako da uključuje "sve faze života, uključujući trenutak oplodnje, kloniranja ili drugi trenutak u kojem nastaje član ljudske vrste"

Budući da su i Biden i Trump kroz desetljeća bitno mijenjali stavove i način govora o pravu na prekid trudnoće, s priličnom se nervozom iščekivalo kako će se u prvoj debati obojica očitovati o ovoj temi.

Nakon toga, razlozi za nervozu još su veći.

Za početak, Trump je pokazao neko novo lice; taktici rešetanja lažima ovaj put je dodao visoki stupanj samokontrole i prepuštanje protivniku da se sam pokopa. Očito svjestan problema s biračkim tijelom i prevladavajućom podrškom pravu na prekid trudnoće, o ovoj je temi govorio vrlo kratko i suzdržano i time, pred onima koji ne poznaju kontekst, uspio prikriti koliko su opasne stvari koje zagovara. Iznoseći izmišljotinu da su svi pravni stručnjaci oduvijek htjeli ukinuti Roe vs. Wade, pa dodajući da je njegov stav o pobačaju nebitan nakon što je preko Vrhovnog suda "sredio" da o tome odlučuju savezne države, Trump se biračkom tijelu nije predstavio kao zadrti konzervativac, već kao liberalni republikanac koji je narodu darovao pravo na samoodređenje.

"Ali oni glasaju. I to je vraćanje na glasanje naroda, što su svi željeli, uključujući Očeve osnivače, ako su znali za ovo pitanje, što – iskreno – nisu. Ali oni bi željeli da se vrati", odgovarao je, s manjim izmjenama, na svako pitanje o stavu prema pobačaju. Trump je izjavio da neće blokirati odluku Vrhovnog suda koji je nedavno jednoglasno odbacio tužbu neokonzervativnih udruga protiv nadležnosti FDA-e u reguliranju tableta za pobačaj (mifepristona) i donio presudu kojom se dopušta slanje tableta pacijentima bez posjete liječniku, a na Bidena se obrušio lažno tvrdeći da se demokrati u nekim državama zalažu za infanticid, koji je nazvao "abortus nakon poroda".

Osim što je, u kratkom bljesku lucidnosti, uspio replicirati da je prepuštanje državama da odlučuju o pravu na prekid trudnoće jednako tome da im se prepusti odlučivanje o građanskim pravima, Biden nije prikazao strašne posljedice takve politike po žene u SAD-u. Nažalost, nije objasnio ni kako će održati obećanje da će "obnoviti Roe vs. Wade". Na opće čuđenje, u odgovorima je pomiješao pitanje pobačaja i imigracija, Vrhovni sud i trimestre trudnoće, a na vrhuncu debakla izjavio je da bi odluku o pobačaju trebali donositi liječnici, ne spominjući žene.

"Podržao sam Roe vs. Wade, koji je imao tri tromjesečja. Prvo je između žene i liječnika. Drugi put je između doktora i ekstremne situacije. I treći put je između doktora – mislim, između žene i države. Ideja da su političari, da su osnivači htjeli da političari budu ti koji donose odluke o zdravlju žena, je smiješna. Nijedan političar ne bi trebao donositi tu odluku. Liječnik bi trebao donositi te odluke. Tako to treba voditi. To je ono što ćemo učiniti", kazao je Biden u potpuno nesuvislom odgovoru.

Iz hrvatske perspektive, teško je zamisliti koliko mračan scenarij ovaj tren prijeti ženama u Americi. U Hrvatskoj zbog liječničkog priziva savjesti postoji ozbiljan problem s dostupnošću pobačaja na zahtjev, ali ni u jednom trenutku nikome nije palo na pamet da radikalno mijenja legislativu iz 1976. godine. Konačno, Ustavni je sud 2017. posredno, preko prava na privatnost, potvrdio ustavno pravo na prekid trudnoće.

U Americi nakon rušenja Roe vs. Wadea vlada potpuni kaos, a neki se konzervativci odlučuju za srednjevjekovne inicijative, poput Zakona o životu od začeća, koji je u siječnju 2023. predstavio zastupnik republikanaca Alex Mooney iz Zapadne Virginije i dobio ukupno 125 republikanskih sponzora u Zastupničkom domu, uključujući predsjednika Zastupničkog doma Mikea Johnsona. Zakon definira "ljudsko biće" tako da uključuje "sve faze života, uključujući trenutak oplodnje, kloniranja ili neki drugi trenutak u kojem pojedini član ljudske vrste nastaje".

Trumpovi su saveznici predložili da se Comstockov zakon iz 1873. koji kriminalizira uključenost pošte u prenošenje opscenih stvari, stvari koje potiču na zločine i neke predmete povezane s pobačajem, primijene i na tablete za medikamentozni pobačaj. To je Bidenova administracija odbacila, kao i Vrhovni sud, ali time razina društvenog raskola, tenzija i represije nad ženama nije bitno smanjena. U travanjskom razgovoru za Time, Trump je na pitanje bi li podržao da država kažnjava trudnice koje nakon zabrane pobace u drugoj državi, kao i to da država prati trudnoću žene da bi kontrolirala hoće li prekršiti zakon, uporno ponavljao da je "sve u rukama država" i da je to bio jedini smisao rušenja Roe vs. Wadea.

I tu je srž problema: shvaćanje da se pravo saveznih država na samoodređenje može protegnuti i na odlučivanje o ljudskim pravima zapravo je legalizacija političkog terora. Odgovor demokrata na tu situaciju govori da u Americi ne postoji ozbiljna volja da se to spriječi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više