>

novosti logo

Pravoslavni vjernici proslavili Božić 

Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg na Badnju večer bio je pun vjernika. Večernjoj liturgiji, koju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, prisustvovao je i državni vrh

Već tradicionalno, Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg na Badnju večer bio je pun vjernika, a večernjoj liturgiji, koju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje eparhijskog sveštenstva, prisustvovao je i državni vrh - predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip leko.

Osim njih, tu su bili i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac te njegov zamjenik Saša Milošević, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, kao i predstavnici Grada Zagreba i Ambasade Republike Srbije. 

U svom obraćanju mitropolit Porfirije naglasio je da je čovjeku danas najpotrebniji mir.

- Mir je nasušna potreba, danas možda više nego ikada. Mislili smo da će razvojem civilizacije i nauke ljudskog roda prestati zlo u svetu, da će prestati ratovi, a dešava se upravo suprotno. Što se više razvija nauka i civilizacija, kao da se i zlo usavršava, kao da i ono postaje perfidnije - rekao je.

- Mir je stvar srca, a Gospod je došao upravo da nam ispuni srce, da razbije logiku po kojoj danas živi moderni čovjek na svim prostorima. Logiku koja je sebična, koja otima. Mir je duhovna vrijednost, mir je nešto što je najpotrebnije svim ljudima. U sukobu smo i nemiru s drugim ljudima, u ratu smo s prirodom - naglasio je mitropolit.

Ističući da je mir duhovna tvorevina i stvar srca najpotrebnija svim ljudima, mitropolit je podsjetio da postoje dvije vrste služenja i ljubavi - prema sebi i prema Bogu.  

- Zavisno o tome za koju se ljubav opredijelimo, konstruisat će se ceo naš život. Ako budemo služili sebi, biće to samo uska logika, logika koja je egoistična, isključiva, gorda - rekao je Porfirije te je naglasio važnost ljubavi prema Bogu, a samim tim i prema bližnjima.

- Svi smo bližnji. Ljubiti i neprijatelje svoje, to je jače i više od tolerancije. Hristos je u našem bližnjem. Ne osuđujmo, ne klevetajmo, činimo dobro onima koji su u nevolji - rekao je mitropolit Porfirije.

Nakon večernje liturgije, koju je preko video zida pratio i velik broj vjernika na Cvjetnom trgu, mitropolit je organizirao prijem za visoke goste na kojem nije bilo premijera, ali su zato došli rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, predstavnici ostalih vjerskih zajednica, aktivisti srpskih organizacija, kao i brojne javne ličnosti. Njima su se, čestitajući im Božić, obratili mitropolit Porfirije i predsjednik Josipović, naglasivši značenje ovoj najradosnijeg kršćanskog praznika.

- Neka se ostvari sve što želite, Bogu je ugodno, a svima vama na korist. Znamo da je na rođenje Hristovo jedina istinska i prava korist kad smo u ljubavi s Bogom, bližnjima i kad smo u miru sa samim sobom - rekao je mitropolit.

- Siguran sam da svi koji su ovdje osjećaju duh dobrote koji nosi Božić, duh solidarnosti i duh lijepog. Tu mislim na ljudske vrline koje često zaboravljamo, a kojih se moramo prisjetiti, ne samo na Božić, nego svaki dan našeg života - rekao je predsjednik Josipović.

Velik broj vjernika skupio se i na božićnoj liturgiji koju je služio mitropolit i na kojoj je pročitana poslanica patrijarha Irineja. Tu su bili i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, kao i delegacija Grada Zagreba ne čelu s Milanom Bandićem i njegovom zamjenicom Vesnom Kusin.

- Radost je jedini odgovor na tajnu koja se danas zbiva - rekao je mitropolit u propovijedi.

- Sin Božji rađa se i tako Bog dolazi među nas, ne da dokaže da postoji i ne da dokaže istinu, nego da pokaže i objavi ono što jeste i što je od vekova. Dolazi da otkrije sebe i da otkrije nas, da pokaže da je uvijek na našoj strani, na strani svakog čoveka, nezavisno od toga koliko daleko on po bespućima luta, putuje i udaljuje se od Boga. Ma koliko grešni bili, on nas voli, potrebno je da i mi čeznemo za njim, ma koliko bili nesposobni i nemoćni da tu istinu  stvorimo u sebi i oko nas, rekao je mitropolit, ponovivši da Bog dolazi da pokaže da je uvijek na čovjekovoj strani. Istinu treba da stvorimo i objavljujemo jedino tako što ćemo usvojiti Hrista i njegov stil života - rekao je i naglasio da 'svatko od nas treba svoje srce na Božić učiniti pećinom vitlejemskom'.

Tom prilikom pričestio se velik broj vjernika, a na kraju liturgije uz naforu su podijeljene i poslanice.

1/5