>

novosti logo

Pravoslavni vjernici proslavili Božić uz poruke mira

‘Niko nema izgovor za zlo, mržnju i netrpeljivost. Linija koja dijeli dobro od zla nije ni između naroda, država ni stranaka. Ona prolazi kroz naša srca i zato svako od nas ima odgovornost za dobro i mir u svetu’, poručio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije na božićnoj liturgiji u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg

Brojni pravoslavni vjernici okupili su se na Badnje veče u zagrebačkom Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg na večernjoj liturgiji koju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije sa sveštenstvom eparhije. Obredu su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier, saborski zastupnici Milorad Pupovac i Ivan Pernar, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Aleksandar Tolnauer, ambasadorka Srbije Mira Nikolić, diplomatski predstavnici više zemalja i predstavnici zagrebačkih vlasti. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je na putu u SAD-u, svoju je čestitku mitropolitu uputila telefonom.

- Bog je došao da pokaže ljubav prema nama i da je uvek s nama i pored nas, ali i da zajednica može biti jedini način postojanja. Bez drugih mi ne postojimo, a individualizam je najveća bolest modernog čoveka. Nije moguće uspostaviti kontakt s drugom bez Boga, a sve se tako svodi na konzumaciju, pa i bližnjih da ispunjavaju nečije potrebe - rekao je mitropolit, ističući da je svaka negacija drugoga negacija samog sebe.

- Pitajmo se šta smo učinili drugima, a ne oni s nama. Božić je dan kada treba da se osvrnemo unazad da vidimo koga smo uvredili i da se s njima mirimo, jer se Bog miri s nama i mi s njim - kazao je i naglasio da izmirenje znači pokajanje i praštanje.

- Tražim oproštaj od svih koje sam uvredio i povredio, a isto tako molim Boga da pomogne svima vama, bilo koje vere, da pogledate u svoje duše. Ne sudite da vam se ne sudi i oprostite dugove svojim bližnjim. Jer kako će meni oprostiti Gospod, ako nisam oprostio bližnjima - rekao je mitropolit.

- Mir Božji neka imamo i ne treba da se plašimo ičega i ikoga, ni svoga straha. Ko god ima netrpeljivost prema drugome, nosi strah od drugog u sebi. Praštanjem se uzdižete iznad onih koji taj strah imaju - dodao je.

Prijemu, koji je održan nakon bogosluženja, prisustvovali su predstavnici drugih vjerskih zajednica, predstavnici srpskih organizacija i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se okupljenima obratio nakon Stiera i Pupovca.

Dok je za badnje veče crkva bila prepuna, na božićnoj ih je liturgiji bilo nešto manje, a među njima su uz predsjednika Srpskog narodnog vijeća bili predstavnici gradskih vlasti i diplomati Republike Srbije. Nakon čitanje poslanice patrijarha Irineja, mitropolit je u svojoj propovijedi ponovio da su praštanje i spremnost na život s drugima i s Bogom najvažnije poruke Božića.

- Svi smo svima zgriješili. Ovaj svijet može biti raj ako svi svima kažemo ‘oprosti’, a prije svih vjerski vođe i sveštenici - rekao je i naglasio da nitko nema izgovor za zlo, mržnju i netrpeljivost.

- Niko nema opravdanja za to, koliko god spoljne okolnosti ponekad ukazivale da smo možda u pravu. Linija koja dijeli dobro od zla nije ni između naroda, država, stranaka ili bilo čega spolja. Ta linija prolazi kroz srce svakog od nas i tu se bije bitka. Zato svako od nas ima odgovornost za dobro i mir u svetu. Svako ponaosob i svi mi zajedno - poručio je mitropolit.

1/6