Novosti

Društvo

Vigilare diskriminira i uznemirava LGBTIQ osobe

Kako se katolički fanatici uporno oglušuju o sudske presude, udruga Dugine obitelji sad je podnijela i kaznenu prijavu za neizvršavanje naloga suda. Za to djelo može biti izrečena kazna do dvije godine zatvora

Large batarelo

Vice Batarelo (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Ultrakonzervativna udruga Vigilare drugi je put pravomoćno na Županijskom sudu u Zagrebu osuđena za diskriminaciju, poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, ovog puta pokretanjem nove peticije naziva "Zaštitimo djecu od homo posvajanja" i povezanim sadržajima na web stranicama i portalu udruge.

Županijski sud je u ožujku ove godine odlučio o tužbi koju je krajem 2022. godine podnijela udruga Dugine obitelji, nastavno na presudu iz svibnja 2022. godine kojom je Vrhovni sud RH potvrdio mišljenja nižih sudova da je pokretanje peticije naziva "Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!" u travnju 2020. godine bilo poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji.

Temeljem te presude udruga Vigilare morala je u roku od osam dana ukloniti sav uznemiravajući sadržaj, zabranjeno im je daljnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu, trebali su nadoknaditi troškove postupka udruzi Dugine obitelji i o svom trošku objaviti presudu u dnevnim novinama.

Vigilare nije postupio po presudi, a krajem 2022. godine pokrenuli su novu peticiju na posebnoj web stranici, pa su Dugine obitelji pokrenule novi postupak.

Nova presuda Županijskog suda u Zagrebu obavezuje Vigilare na isto postupanje kao u presudi Vrhovnog suda, na kako novi sporni sadržaj još uvijek nije uklonjen, Dugine obitelji podnijele su kaznenu protiv udruge Vigilare za nepoštivanje sudske presude.

"Svjedočimo sve učestalijim napadima na LGBTIQ osobe u javnom prostoru, u kojima se iznose laži i predrasude o našim životima i obiteljima. Objave poput onih koje vidimo da širi udruga Vigilare nažalost kap su u moru govora mržnje na društvenim mrežama, izjava punih znanstveno netočnih informacija o LGBTIQ osobama u javnom prostoru, širenja laži o njima za jeftine političke bodove, i sve to nažalost dovodi do situacija u kojima se događa fizičko nasilje, koje postaje sve češće i češće. Mnoge LGBTIQ obitelji u Hrvatskoj i dalje žive u strahu baš zbog ovakvih objava koje šire udruge poput Vigilare, i priličan broj njih nam se javio kako bi zatražio pravnu pomoć i psihološku podršku, te pitao što možemo učiniti kako bi zaustavili ovakvu diskriminaciju. Drago nam je vidjeti kako sudovi u Hrvatskoj prepoznaju uznemiravanje i diskriminaciju prema LGBTIQ osobama, no sada je očito kako neke skupine u društvu neće zaustaviti ni hrvatski zakonski okvir, ni presude sudova", komentirao je novu presudu i podnošenje kaznene prijave predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović.

Prema odredbama Kaznenog zakona, službena ili odgovorna osoba koja ne izvrši pravomoćnu sudsku odluku, a bila je dužna izvršiti, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

Kazneno djelo počinjeno zbog nečije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta Kazneni zakon prepoznaje kao zločin iz mržnje, i to se uzima kao otegotna okolnost.

Podsjetimo, Vigilare vodi katolički fanatik Vice Batarelo koji često juriše na pripadnike te zajednice, vodi "duhovne ratove protiv neprijatelja", uveo bi zabranu pobačaja na zahtjev žene i slično.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više