Novosti

Kronika

Predavanje o humanitarki

Predavanje o Diani Budisavljević, koja je spasila 12.000 srpske djece za vrijeme NDH, održao je profesor historije Zoran Jakšić u osječkom pododboru SKD-a ‘Prosvjeta’

4tmkmwz4qwpsrxpkcw2quyh2pr6

Predavač Zoran Jakšić

Profesor historije Zoran Jakšić održao je u prostorijama osječkog pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ predavanje pod naslovom ‘Diana Budisavljević’. U predavanju je iznesena dirljiva priča o humanitarki austrijske nacionalnosti, koja je spasila 12.000 srpske djece za vrijeme NDH. Profesor Jakšić je, uz videoprezentaciju, prikazao mnoge detalje vezane za Dianu Budisavljević, za njezinu porodicu i suradnike, za njezin izuzetan humanitarni rad te za sudbinu i tretman nakon rata.

Osvrt na istu temu dala je i profesorica Mara Bekić-Vojnović, a predavanje je – na kome je bilo dvadesetak članova ‘Prosvjete’ i gostiju – završilo nakon što je publika dobila odgovore na postavljena pitanja. Diana Budisavljević (1891-1978) rodila se i školovala u Inzbruku, u Austriji. Nakon završene srednje škole udala se za dr. med. Julija Budisavljevića (1882 – 1981) te se s njim 1919. preselila u Zagreb, kad je on izabran za redovitoga profesora kirurgije zagrebačkog Medicinskog fakulteta, pri kojem je 1921. osnovao i do 1953. godine vodio Kiruršku kliniku.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više