>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Jovan Nedić

Predavanje o kaligrafiji

Profesorica Snežana Šević održala je predavanje ‘Kaligrafija’ u osječkom pododboru SKD-a ‘Prosvjeta’: Srpska kaligrafija spada u zapadnu kaligrafiju te koristi fonetsko pismo koje karakterizira princip ‘jedan glas – jedan slovni znak’

U prostorijama osječkog pododbora SKD-a ‘Prosvjeta’, profesorica Snežana Šević održala je predavanje ‘Kaligrafija’. Za kaligrafiju se koriste različite vrste alata: pera od trske, bambusa ili ptičjeg perja, preko četke i markera pa sve do flomastera posebno zarezanih za kaligrafsko pisanje, dok se slova pišu na pergamentu, papirusu i papiru. Srpska kaligrafija spada u zapadnu kaligrafiju te koristi fonetsko pismo koje karakterizira princip ‘jedan glas – jedan slovni znak’. Razvijala se u srednjem vijeku usporedo s rađanjem književnosti.

Neke od najznačajnijih knjiga pisanih rukom nastale su u srednjem vijeku i pisane su kaligrafijom, a najstarija sačuvana potječe iz 1494. godine. Svakako je najznačajnije Miroslavljevo jevanđelje, a među značajnim kaligrafskim djelima su i Dušanov zakonik, Povelja Kulina bana i žitija svetaca i srpskih vladara koja se i danas čuvaju u manastiru Hilandaru na Svetoj gori.

1/1