>

novosti logo

Piše Novosti

Predavanje o Nadi Dimić u zagrebačkoj Šesnaestici

O antifašističkoj heroini Nadi Dimić govorit će Maja Flajsig, u petak, u 18 sati, u zagrebačkom centru Šesnaestica

Predavanje posvećeno sjećanju na antifašističku i feminističku heroinu Nadu Dimić održat će se u petak, 6. rujna, s početkom u 18 sati u zagrebačkom društveno kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16/II). Predavanje pod nazivom ‘Strašne žene sve u 16 - zašto se sjećamo Nade Dimić, na 96. obljetnicu ove heroine, a u organizaciji udruge K-zona i platforme Fierce Women, održat će Maja Flajsig.

'Iako su herojske figure jugoslavenske Narodnooslobodilačke borbe danas gotovo zaboravljene, neke od njih ostaju zapanjujuće aktualne, a jedna od njih je Nada Dimić', stoji u obrazloženju organizatorica.

U pozivu stoji kako je Dimić umrla u koncentracijskom logoru u dobi od 19 godina, a spomen na njen lik sačuvan je u spomeničkoj arhitekturi, javnoj umjetnosti i umjetnosti u javnim prostorima, iako su kontingentne politike sjećanja nakon 1990-ih pokušale izvršiti izvjesno poništavanje spomena na njen lik i djelo.

Izlaganje istraživačkog procesa i pokušaj odgovora na pitanje 'Zašto se sjećamo Nade Dimić?' jasno će razložiti uvjete pod kojima se društveno sjećanje na antifašističku heroinu formiralo, i na koji su se način određeni narativi utjelovili u spomeničkoj baštini i umjetničkim djelovanjima, ovisno o političkim mijenama koje su zahvatile sve sfere društvenog života.

Autorica ovog predavanja Maja Flajsig studentica je diplomskog studija povijesti umjetnosti i etnologije i kulturne antropologije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Djeluje kao nezavisna kustosica u Hrvatskoj i inozemstvu.

Poseban dodatak ovom je kreativni tandem nadin.artikal, iza kojeg stoji borba za radnička prava, jednakost, pravo na izbor, ekološku održivost i osvještavanje kolektivne odgovornosti. U ime Nade Dimić, antifašističke heroine NOB-a i simbola radništva koje je utjelovljavala istoimena tvornica tekstila u Zagrebu, umjetnice Šareni i Тиха nabavljaju robu iz druge ruke te procesom sitotiska stavljaju poruke na reciklirani tekstil. Na događaju će se naći prišivci i reciklirana odjeća koji su second hand unikatni proizvod, čuvaju okoliš te šire poruku o ženskoj, LGBTIQ+ i radničkoj emancipaciji.

1/1