Novosti

Kronika

Прeдaвaњe o Рaдићу

Пoвoдoм 150. гoдишњицe рoђeњa Стjeпaнa Рaдићa, у oргaнизaциjи Пoвиjeснoг друштвa Koпривницa, прeдaвaњe je oдржao пoвjeсничaр и прoфeсoр Хрвoje Пeтрић

Large 2

Povodom 150. godišnjice rođenja Stjepana Radića, u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica, održano je prigodno predavanje o životu i radu ove značajne povijesne ličnosti. Radićevo djelo na predavanju u atriju Doma mladih predstavio je poznati koprivnički povjesničar i profesor Hrvoje Petrić.

Govorio je o njegovom društvenom i političkom angažmanu na području Podravine prije i nakon Prvog svjetskog rata. Riječi je bilo i o mnogim detaljima iz Radićevog života dosad nepoznatima široj javnosti.

- Prvi kontakt Stjepana Radića s Podravinom je bio 1886. godine, kada je imao 15 godina. O tome je pisao u životopisu: "U velikim praznicima poslije treće gimnazije 1886. poduzeo sam prvo svoje đačko putovanje sam samcat iz Zagreba do Koprivnice, i onda Podravinom i Podunavljem do Zemuna i Beograda, a Posavinom natrag u Sisak". Radić je u novinama HPSS-a Dom napisao: "Hrvatska Podravina od Koprivnice do Virovitice može se smatrati za kolijevku seljačke stranke…" - rekao je Petrić na predavanju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više