>

novosti logo

Piše M.C.

Predizborno logorovanje

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i ove je godine obilježilo ‘Dan logora Vojnić’. Međutim, upućeni tvrde da je riječ o prostoriji veličine 12 kvadratnih metara u koju se moglo nagurati desetak ljudi

I ove godine 11. aprila, treći put zaredom, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnica Sisačko-moslavačke županije, obilježilo je ‘Dan logora Vojnić’ i više razmjena logoraša. Prije dvije godine ta je podružnica postavila spomen-ploču na zgradu suda, ‘na mjestu na kojem je u Vojniću bio logor’, te u karlovačkim predgrađima Turanj i Gornje Mekušje, gdje su bile obavljene razmjene ‘logoraša’. U logoru u Vojniću bilo je, kako tvrde, oko 300 zarobljenika koji su tokom rata zlostavljani i mučeni, a trojica su ubijena.

‘Novosti’ su o tom navodnom logoru pisale tri puta nakon otkrivanja spomen-ploče i navele svjedočenja desetak ljudi koji su demantirali njegovo postojanje. Među njima su bili advokat Branko Kljajić, sadašnji predsjednik Općinskog vijeća Dragan Bjelivuk, općinski vijećnik Miloš Mrkić i nastavnik Jovo Garojević, koji su zbog neslaganja s agresivnom politikom RS Krajine sami bili zatočeni u malenom zatvoru u zgradi policije. Postojanje logora demantirali su i bivši načelnik općine Branko Eremić, vijećnik Mirko Martinović i tadašnji čelnici županijskog i vojnićkog SDSS-a Siniša Ljubojević i Nada Malbaša, kao i brojni starosjedioci Vojnića.

- Prostorija u zgradi suda koja se naziva logorom je veličine 12 kvadratnih metara. U njoj su bila po dva kreveta na kat, za četiri čovjeka. U sobicu se moglo silom nagurati desetak ljudi. Tu su tokom RSK bili kratkotrajno zatvarani oni koji su narušavali javni red i mir, oni koji su odbijali oružje i odlazak na front, oni koji su previše zavirili u čašicu. Nitko nije ubijen ni mučen - rekao je tada Kljajić.

Funkciju pravog zatvora obavljao je KPD u Glini. Ako je doista tako kako tvrde logoraši, zašto ne navedu imena ubijenih i mučenih, što su čekali 20 godina i zašto protiv nijednog Vojnićana nije pokrenuta istraga niti je optužen za ratni zločin, pitali su se naši sagovornici.

S obzirom na to da su sva lokalna glasila i desni mediji na nacionalnoj razini bučno i bez ikakvih propitivanja popratili akciju Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, te da su sve slične udruge pod kontrolom HDZ-a, očito je da je i ovdje falsificirana historija odigrala predizbornu ulogu.