Novosti

Kronika

Прeднoсти мaњинскoг oбрaзoвaњa

Српскa прaвoслaвнa гимнaзиja ‘Kaнтaкузинa Kaтaринa Брaнкoвић’ прeдстaвилa сe учeницимa и нaстaвницимa из истoчнe Слaвoниje: Прojeктoм ‘(Нe)видљивoст oбрaзoвaњa нaциoнaлних мaњинa у РХ’ жeли сe пoвeћaти видљивoст мaњинскoг oбрaзoвaњa

Durm8etek5fwvlo0xqogjpj36nl

Gosti iz Slavonije pred ulazom u pravoslavnu crkvu u Zagrebu

Pedesetak osmaša i njihovih nastavnika s istoka zemlje boravilo je od 16. do 18. decembra u Zagrebu, gdje su se kroz niz radionica i projekata učenici upoznavali s programom i radom Srpske pravoslavne opće gimnazije ‘Kantakuzina Katarina Branković’.

- U sistemu vaspitanja i obrazovanja u Hrvatskoj nacionalne manjine su deklarativno prepoznate kao prioritetna grupa te im je ponuđeno nekoliko specifičnih obrazovnih modela koji im obezbeđuju pravo na obrazovanje na manjinskom jeziku i pismu. Ipak, u svakodnevnom životu je reč o vrlo sporednoj temi društvene svakodnevice o kojoj se eventualno govori u političkom i negativnom tonu. Poseban izazov predstavlja provođenje modela obrazovanja za srpsku nacionalnu manjinu - rekao je v.d. direktora Gimnazije protojerej stavrofor Slobodan Lalić.

Projektom ‘(Ne)vidljivost obrazovanja nacionalnih manjina u RH’ te prezentacijom svoga rada i postignuća Gimnazija želi povećati vidljivost manjinskog obrazovanja, ali i istaknuti prednosti koje nisu isključivo povezane s očuvanjem nacionalnih identiteta i kultura nego se dotiču visoke kvalitete obrazovanja u manjinskim školama. Nastoji se naglasiti dinamika rada i posvećenost nastavnika potrebama učenika, s posebnom pažnjom na psihološku podršku i školske sredine bez nasilja.

Nositelji projekta susreta osmaša i gimnazijalaca u Zagrebu bili su učenici, nastavnici i direktori osnovnih škola iz Borova, Bobote, Bijelog Brda, Bršadina, Dalja, Trpinje i Markušice, a goste su u Gimnaziji pozdravili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Davor Trkulja iz Ambasade Srbije te Borislav Đekić, viši savjetnik za nacionalne manjine u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Projekt će biti nastavljen u proljeće, konferencijom srednjih škola koje rade po programu za nacionalne manjine u Hrvatskoj i zemljama regije. Podržali su ga Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu iz Beograda i zagrebački ogranak Srpskoga narodnog vijeća.

Svoj boravak u glavnom gradu Hrvatske slavonski su osmaši završili liturgijom koju je u sabornom hramu služio mitropolit Porfirije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više