Novosti

Kultura

Predstavljanje časopisa ‘15 dana’ posvećenog Predragu Luciću

U Velikoj adventskoj knjižari Galleria u četvrtak će se predstaviti i Lucićeva knjiga sabranih drama i songova ‘Cervatesov trg’

Hpy44oavwti53ax9feq5aw5s6ei

 Izdanja će predstaviti novinari Boris Pavelić i Ladislav Tomičić te urednik Kruno Lokotar

U četvrtak, u 19 sati, u Velikoj adventskoj knjižari Galleria, na Iblerovom trgu 10 u Zagrebu, predstavit će se novi broj časopisa ‘15 dana’ posvećen Predragu Luciću, kao i njegove knjige sabranih drama i songova ‘Cervatesov trg’. Izdanja će predstaviti novinari Boris Pavelić i Ladislav Tomičić te urednik Kruno Lokotar

Časopis ‘15 dana’ jedan od najstarijih naših časopisa, zadnji broj posvetio je Predragu Luciću. O splitskom književniku i novinaru pisali su Ahmed Burić, Viktor Ivančić, Damir Šodan, Miljenko Jergović, Tomislav Marković, Boris Pavelić, Muharem Bazdulj i Kruno Lokotar, dok je ilustracije nacrtao Alem Ćurin.

‘Cervantesov trg’ (sabrane drame i songovi) sadrži drame Predraga Lucića: ‘Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad’, ‘Alan Ford & Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih’, ‘Istarske barufe’, ‘Cervantesov trg ili trg robova’, ‘Kako se kalio Čehov’, ‘Lisistrata (prolog)’ i songove iz predstava ‘Tri mušketira’ ciklus ‘Rišeljeza’ i ‘Majka Courage i njezina djeca’, ciklus ‘Djeca Courage i njihove pjesme’. Drame su popraćene tekstovima: Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića, Dine Mustafića, Kokana Mladenovića, Vite Taufera, Lade Martinac Kralj, Nenada Veličkovića i Sinana Gudževića.

‘Predrag Lucić je za prekratke pedeset i četiri godine života iza sebe ostavio opus golem po opsegu i dosegu, po žanrovima i rodovima, koji će još dugo biti otkrivan i studiran i izvor čuđenja u svijetu. Taj se opus može podijeliti na urednički, uređivao je novine, časopise i knjige; novinarski, ispisao je tisuće i hiljade tekstova svih žanrova; pjesnički, koji obuhvaća parodijsku i klasičnu poeziju, i konačno na kazališni. Kazališni segment obuhvaća njegove rane kazališne režije – studirao je kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu – izvedbeni, s Borisom Dežulovićem 170 puta je izveo Melodije Bljeska i Oluje, putujući pjesnički cabaret čija je okosnica bila njegova parodijska poezija, te dramski. Dramski opus koji obuhvaća šest drama i songove za dvije kazališne predstave predstavljen je u ovoj knjizi.

Predrag Lucić bio je brechtijanac po kazališnom uvjerenju i izrazu, satiričar vječitog kova, a to ne ide ako nisi humanist bez fige u džepu i prosvjetitelj oslobođen antropocentrizma, čovjek hrabar i dovršen. Konačno, bio je genij, dosegao je serijski vrhunske rezultate, ako se uopće genij može s bilo kim i bilo čim usporediti, jer genij je autentičan. Eh, da, bio je i pomalo vidovit, kako se to lijepo vidi iz drame ‘Aziz’, napisane puno prije histerije koja se razvila oko pitanja imigranata’, napisao je urednik Kruno Lokotar.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više