>

novosti logo

Piše N.J.

Predstavljen projekt ‘3D rekonstrukcija logora Jasenovac’

Kako od objekata u logoru nisu ostali ni temelji, trebalo je iz više izvora prikupiti podatke da bi se učinila vizualizacija, kaže ravnatelja JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković

Budući posjetioci nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jasenovac to će mjesto užasa moći doživjeti na tehnološki nov način. Naime, u Javnoj ustanovi Spomen područje Jasenovac 3. oktobra predstavljen je projekt ‘3D rekonstrukcija logora Jasenovac’. Vizualizacija logora u 3D tehnologiji izrađena je na temelju svih dostupnih izvora: zračnih snimaka savezničke avijacije iz 1944., fotografija nastalih od 1945. do 1947. godine, izjava preživjelih logoraša i istraživanja historičara.

- Nova aplikacija i nova metodologija učenja o logoru putem tablet-računala pruža vjernu rekonstrukciju prostora Jasenovca te ju istovremeno povezuje s opisima logora, izvornim fotografijama i svjedočanstvima, čime se želi omogućiti integrirani pristup i bolje razumijevanje logora, kako najmlađim generacijama, tako i svim posjetiteljima memorijala. JUSP Jasenovac planira nove tehnologije i metodologije uključiti u standardizirane aktivnosti obilaska memorijalnog prostora te u kurikulum obrazovanja - rekao je ravnatelja JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković.

- Cilj je projekta da posluži kao temelj za daljnje istraživanje, ali i edukaciju i obrazovanje mladih. Kako od objekata u logoru nisu ostali ni temelji, trebalo je iz više izvora prikupiti podatke da bi se učinila vizualizacija - rekao je Pejaković.

Po riječima kustosice i jedne od voditeljica projekta Andrijane Benčić Kužnar, tim tehnički zahtjevnim projektom do sada je obuhvaćeno oko stotinjak hektara površine logora.

- Virtualnom šetnjom posjetioci će svojim tabletima moći ulaziti u pojedine objekte, gdje će pronaći sve dosad poznate i vjerodostojne podatke. U planu je da se u Javnoj ustanovi uredi i virtualna soba za prikaz 3D aplikacije, koja će slijediti povijesni tijek događaja i povezivati izloške muzeja s autentičnim mjestima na kojima su pronađeni - rekla nam je Benčić.

Projekt je rezultat trogodišnje suradnje JUSP-a Jasenovac s istraživačkom grupom SPECS-Lab (Institut za znanost i tehnologiju) i softverskom tvrtkom Eodyne Systems S.L. u Barceloni. Nastao je u okviru paneuropskog projekta ‘Accessing Campscapes: Inclusive Strategies for Using European Conflicted Heritage’ i financiran je sredstvima Ministarstva kulture RH i sredstvima programa Horizon2020 Europske unije za istraživanje i inovacije.

Predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture, članovi Vijeća i Savjeta JUSP-a Jasenovac, predstavnica grada Zagreba, Koordinacije židovskih općina RH, SNV-a i eparhije Pakračko-slavonske, općine Jasenovac, Hrvatskog povijesnog muzeja, Hrvatskog državnog arhiva i Muzejsko dokumentacijskog centra, kao i brojni historičari. Tu su bili i učenici Osnovne škole Jasenovac u pratnji nastavnika i ravnatelja koji su prvi iskušali 3D rekonstrukciju logora.

1/1