Novosti

Politika

Preko cijelog pročelja škole Srbe prozvali četnicima

Grafiti mržnje ‘Svi Srbi su četnici’, ‘Za dom spremni’ i ustaško slovo ‘U’ osvanuli su četvrtak na fasadi šibenske Osnovne škole Vidici. ‘Ovakvih slučajeva bilo je i ranije pa su, nažalost, Srbi u županiji već naviknuti na takve pojave’, kaže šibensko-kninska dožupanica

Yo99es59ax34hkhbk3x09am6k4a

(foto Facebook)

Grafiti mržnje ‘Svi Srbi su četnici’, ‘Za dom spremni’ i ustaško slovo ‘U’ osvanuli su četvrtak ujutro preko cijelog pročelja šibenske Osnovne škole Vidici. Kako javlja portal Šibenik.in, policija je popodne napravila očevid, nakon čega je sporni natpis prefarban.

Darko Relja, ravnatelj Vidici, u izjavi za medije je potvrdio da ga je kontaktirala policija koja traga za nepoznatim počiniteljima. Kazao je da ne zna tko je pozvao policiju budući da radnici škole nisu ranije vidjeli grafit napisan crnim sprejem.

- Takvo izražavanje je nasilje i apsolutno sam protiv govora mržnje. Riječ je o grafitu koji je za svaku osudu i protiv tih strašnih poruka se moramo boriti. Tu je poslana jedna jako ružna poruka, tim više jer je riječ o odgojno-obrazovnoj ustanovi – rekao je Relja.

Ovaj događaj za Novosti je komentirala šibensko-kninska dožupanica Anja Šimpraga.

- Ovakvih slučajeva bilo je i ranije pa su, nažalost, Srbi u županiji već naviknuti na takve pojave, jer se svako malo ispiše grafit kojim se poruči da nismo dobrodošli na ovom području – rekla je Šimpraga i dodala da huliganskim akcijama jedino država može stati na kraj.

Dožupanica iz redova SDSS-a se osvrnula i na nedavno objavljeni Bilten SNV-a o historijskom revizionizmu, govoru mržnje i nasilju prema Srbima u 2016. godini, u kojem su istaknuti i slučajevi iz ‘njene’ županije.

- Riječ je o nizu pojedinačnih slučajeva, ali kad to vidite, a pripadnik ste manjine kojoj su takve poruke namijenjene, nije vam nimalo lako. Uvijek se zgrozim kad vidim poruke koje sadrže govor mržnje, pogotovo na portalima, gdje u verbalnim napadima prednjače mladi ljudi koji nisu prošli rat, a ipak mrze – zaključila je Anja Šimpraga.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više