Novosti

Kronika

Prekretnica u razminiranju Like

Ličko-senjska županija i HCR potpisali važan ugovor: Da je država ovaj nacionalni problem prepoznala još devedesetih godina, Lika je mogla od poljoprivrede zaraditi još dvije milijarde kuna

R4d9dgy6om8ncgmfd9gy5c8eow0

Lika i dalje stenje pod minama  (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

I dvadeset godina nakon rata minska polja u Ličko-senjskoj županiji predstavljaju veliku problem. No, ove se godine dogodila prekretnica. Brže će se čistiti minska polja zahvaljujući sredstvima Europske unije, jer se krenulo sa prvim takvim značajnijim projektom u Lici.

Projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta Ličko-senjska županija kandidirala je na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za dodjelu potpore iz Programa razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014-2020. godine. Tom prilikom, odnosno u prvom natječaju, obuhvaćene su značajne površine od skoro sedam miliona metara četvornih, a ukupna vrijednost radova iznosila je 46 miliona kuna.

Prije nekoliko dana pokrenute su aktivnosti za puno veći obim posla, ali događaj je prošao dosta medijski nezapaženo zbog izbornih aktivnosti.

Ličko-senjski župan Milan Kolić i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec potpisali su Ugovor o razminiranju poljoprivrednog zemljišta u Ličko-senjskoj županiji u drugoj fazi projekta. Ugovore su potpisali i predstavnici pet tvrtki koje se bave razminiranjem, a koje će u posao ući nakon odobravanja sredstava. Projekt se financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj na koji su Županija i Hrvatski centar za razminiranje aplicirali svoje projekte.

- Odluku o prihvatljivosti našeg zahtjeva za financiranjem od strane Agencije dobili smo u srpnju 2016. godine. Riječ je o drugoj fazi razminiranja poljoprivrednog zemljišta kojom će od minske zagađenosti biti oslobođeno ukupno 11,3 kilometara četvornih površine. Vrijednost ovog projekta je preko 89,1 milijuna kuna, a Županija je provela otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za razminiranje ukupno šest grupa poljoprivrednog zemljišta - navodi Kolić. Ističe da se radi o zemljištima između naselja Lički Ribnik i Ornice, u naseljima Agbabe u Turjanskom i Čanak, poljoprivrednim površinama na području Tromeđe i Bliznice te u naselju Jurkovići, površinama u naseljima Barlete i Bilaj, Donji Vaganac, Obljajac te u naseljima Novoselija i Veljun.

Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec ističe da su mine sigurnosni, ali i gospodarski ekološki problem u devet hrvatskih županija.

- Da je država ovaj nacionalni problem prepoznala još devedesetih godina i, na primjer, oslobodila županiju od mina na području od 18 četvornih kilometara poljoprivrednog zemljišta, pa ako to pretvorimo u proizvodnju ličkog krumpira sa prinosom od dvadesetak tona po hektaru, pa uz 18 četvornih kilometara tokom 20 godina, dolazi se do brojke od dvije milijarde izgubljenog prihoda za županiju - računa Jakopec, koji smatra da se minskom problemu država nije kvalitetno posvetila. Kako kaže, ‘svako odugovlačenje i sigurnosno, ali i gospodarski, nanosi nam veliku štetu‘.

Kao što je vidljivo, i ovaj projekat vrijedan gotovo 90 milijuna kuna, obuhvata mnoga povratnička područja. To će zasigurno pomoći u razvoju poljoprivrede i turizma, ali i kvalitetnijem životu ljudi na ovim ratom stradalim područjima. Ovdje se i dvadeset godina od rata značajna sredstva moraju ulagati u čišćenje prostora od mina, kao pretpostavka budućeg gospodarskog razvoja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više