>

novosti logo

Kronika Kronika

Prelazeći rijeke različitosti

Federalistička unija evropskih narodnih grupa pokrenula je inicijativu kojom se želi poboljšati položaj jezičnih manjina. Promovirana je i na putovanju tokom kojeg su članovi Omladine europskih nacionalnosti posjetili deset država

Organizacija Youth of European Nationalities (YEN – Omladina europskih nacionalnosti) početkom oktobra organizirala je desetodnevno proputovanje autobusom kroz deset zemalja Evrope. U svakoj od država održani su susreti s nekom od lokalnih partnerskih organizacija.

- Osim umrežavanja omladinskih organizacija po Evropi, cilj ovog radnog putovanja pod nazivom 'Prelazeći rijeke' bilo je i promoviranje građanske inicijative 'Minority SafePack' (MSPI) čiji je cilj da evropske institucije poduzmu konkretne mjere za osiguranje opstanka svojih jezičnih i nacionalnih manjina – objasnila je Novostima Emina Đurašević, predstavnica SNV-a i Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj (oMreža) na putovanju.

- Nacionalne manjine u evropskim zemljama u mnogo su boljem položaju nego Srbi u Hrvatskoj jer im države u kojima žive omogućavaju veća prava i bolje uslove za rad, a isto tako obilno im pomažu i matične države – kaže ona i dodaje da su kulturni centri manjina uobičajena pojava i u krajevima gdje ih u postocima ima mnogo manje nego u Hrvatskoj. Iako je domaćim desničarima omiljena tvrdnja da nijedna država u Evropi nema tolika prava manjina kao što Hrvatska garantira srpskoj, istina je naravno posve drugačija.

- Iz našeg aspekta stanje u državama zapadne Evrope je fascinantno i mogu postaviti retoričko pitanje: Hoćemo li to postići za sto godina? Suputnici, a bilo je dvadesetak članova omladinskih organizacija uz šestoro rukovodilaca YEN-a, bili su začuđeni kad su čuli za naše probleme i natezanja oko primjena zakonskih prava - govori Emina i dodaje da su na područjima Njemačke, gdje živi danska manjina, kao i u području Danske, gdje su Nijemci nacionalna manjina, dvojezične ploče uobičajena stvar.

Tako DJN (Omladinska organizacija njemačke manjine u Danskoj) svojim projektima učestvuje na konkursima za domaća i za sredstva EU-a, organiziraju razne kampove i radionice, imaju vijeća mladih, svoje volontere šalju po inostranstvu kako bi njima omogućili da napreduju, a organizacija dobiva konkretne informacije sa terena.

- Ista je situacija i u njemačkoj pokrajini Sjevernoj Friziji gdje živi 30.000 pripadnika frizijske manjine koji njeguju sve svoje posebnosti. Mladi imaju svoju organizaciju i kulturni centar. Frizijci djeluju i u Holandiji kroz frizijsku internacionalnu kontakt organizaciju – dodaje ona.

Slična priča je i s manjinskim omladinskim organizacijama u drugim državama koje su obišli. Omladinska njemačka govorna zajednica u Belgiji ima svoj parlament i kulturni centar, u Zurichu djeluje transregionalna omladinska organizacija Retoromana La GiuRu, dok u Bolzanu, u talijanskom južnom Tirolu, djeluje organizacija njemačke manjinske omladine, kao što djeluje i u Pragu. Svoju organizaciju u Njemačkoj imaju i Lužički Srbi čiji je centar u Bautzenu blizu Berlina, a kao i drugi, imaju svoje ustanove, pišu projekte, pa čak imaju i svoje klubove.

Na ovom putujućem seminaru značajan prostor dat je inicijativi MSPI koju je pokrenula Federalistička unija evropskih narodnih grupa (FUEN), a kojom bi se položaj jezičnih manjina u Evropi trebao i dalje poboljšavati. Da bi se Evropska komisija odnosno Evropski parlament bavio ovom građanskom inicijativom, potrebno je sakupiti milion potpisa, uz i određen broj potpisa u barem sedam članica EU-a.

- U Hrvatskoj bi trebalo skupiti 10.000 potpisa. Kampanja prikupljanja potpisa uskoro će započeti - kaže Emina Đurašević, dodajući da su potpisi za tu inicijativu prikupljani i tokom putovanja. Inicijativa se za sada može potpisati putem interneta. Akcija traje do aprila 2018. godine.

1/2