Novosti

Kronika

Прeлo кao дрeвнa друштвeнa мрeжa

Другo ‘Бaрaњскo прeлo’ у Eтнoлoшкoм цeнтру бaрaњскe бaштинe: Члaницe удружeњa жeнa ‘Дукaт’ прикaзaлe су ‘снaшу’ кoja чeкa млaдoжeњу

Ohycvz9paqxkvfl2qs6yje2qg97

Poslastice na 'Prelu'

Posljednjeg januarskog dana ove godine, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine, održano je drugo ‘Baranjsko prelo’.

Prelo je posebna vrsta nekadašnjih večernjih sastanaka seoskih žena i djevojaka, koji su imali svrhu uzajamne pomoći u radu i u druženju. Tokom prela žene su prele, tkale, čijale perje, komušale kukuruz, češljale vunu i obavljale slične poslove. Tada nije bilo struje, televizije i ostalih ‘pošasti’ današnjeg doba pa su prela bila ono što su danas društvene mreže.

- Po mojim saznanjima ovo je jedino prelo u Baranji i ovom dijelu Hrvatske. Okupili smo sve udruge u kulturi iz gotovo cijele Baranje. To su udruge iz Darde, Batine, iz Šokadije: Duboševice, Draža, Gajića i naravno iz Belog Manastira. Bit će tu svega: od nošnji do raznih baranjskih delicija, kuhanog vina i rakije. Pod delicijama mislim na baranjske čvarke, kuline, kolačiće ukiselo, odnosno salenjake, krofne i ostalo. Mi nastojima baranjsku tradiciju oživjeti – rekla je inicijatorica cijelog projekta Jasmina Doboš, stručna suradnica u Turističkoj zajednici Baranje, koja ima sjedište upravo u Etnološkom centru.

Osim udruga u kulturi, ‘Baranjsko prelo’ okupilo je i udruge nacionalnih manjina (srpske i mađarske), udruge vinara, KUD-ove, lokalne OPG-ove te zainteresovane pojedince. Kao i na prvom ‘Baranjskom prelu’, i na ovom drugom učestvovale su i članice belomanastirskog Srpskog udruženja žena (SUŽ) ‘Dukat’. Prema riječima predsjednice Radmile Ognjenović, čijale su perje i pravile jastuke, ali su isto tako prikazale i ‘snašu’ u baranjskoj srpskoj nošnji kako čeka svog mladoženju. Snašu je ‘glumila’ Svetlana Žarković, vijećnica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira i poznata baranjska folklorašica. Uz SUŽ ‘Dukat’ na ‘Prelu’ su učestvovale i članice belomanastirskog ‘Kola srpskih sestara Sv. Jelena Dečanska’.

Na ‘Prelu’ je, u duetu s baranjskim gajdašem Filipom Golubovim Carem, zapjevala i najpopularnija hrvatska pjevačica starogradskih pjesama Blanka Došen.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više