Novosti

Kronika

Прeлo у Чикaгу

Kрajeм aприлa у Чикaгу je 17. путa зa рeдoм oдржaнa трaдициoнaлнa мaнифeстaциja Kрajишкo прeлo кojу су oргaнизирaли исeљeници пoриjeклoм сa Koрдунa, Бaниje, Ликe, Слaвoниje, Дaлмaциje и Бoсaнскe Kрajинe

Bl961y3n5gbk6dv1u76cu3lytop

Nastup folklorne grupe Gračanica

Krajem aprila u Čikagu je 17. puta za redom održana tradicionalna manifestacija Krajiško prelo koju su organizirali iseljenici porijeklom sa Korduna, Banije, Like, Slavonije, Dalmacije i Bosanske Krajine, okupljeni u Udruženju krajiških Srba ‘Prelo’. Ovo je najmasovnije okupljanje Krajišnika u tom dijelu Amerike, a održano je u svečanoj sali manastira Nova Gračanica, dok je domaćin manifestacije bio predsjednik udruženja Prelo Duško Čučković.

- Manifestaciju organiziramo sa ciljem da se okupimo, družimo, pomažemo između sebe, čuvamo kulturu i pomognemo zemljacima. U 2017. godini naše je Udruženje pomoglo raznim institucijama i pojedincima u ukupnom iznosu od 16 hiljada dolara - kazao je Čučković, obećavši nove humanitarne akcije. Podršku priredbi dali su zaposlenici Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu. Otvorena je izložba o uticaju Save Mrkalja na reformu jezika i pisma. Priređen je bogat muzički i folklorni program.

Sudionici su sakupljali su sredstva za pomoć izbjegličkoj porodici Tarbuk iz Sremske Mitrovice čija se kćer liječi od leukemije i za porodicu nedavno preminulog sveštenika s Banije Dalibora Tanasića. Pomoć za njegovanje običaja upućena je KUD-u Ćirilo i Metodije iz Busija pored Beograda, a uz pomoć iseljenika bit će štampan leksikon ‘Znameniti Srbi Banije’, autora Branka Krnjajića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više