Novosti

Politika

Premijer F BiH osuđen na četiri godine zatvora zbog kineskih respiratora

Nažalost, cijeli je postupak sveden na istraživanje financijske prevare, pa ostaje neraščićeno je li na vrhuncu pandemije bilo žrtava ovog zločinačkog pothvata nabave neadekvatnih respiratora

Large pxl 280223 98560843

Fadil Novalić (foto Armin Durgut/PIXSELL)

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u srijedu je na Sudu Bosne i Hercegovine nepravomoćno proglašen krivim u postupku vođenim zbog kriminalne nabave 100 kineskih respiratora na početku pandemije COVID 19. Kao prvooptuženi u postupku za zloupotrebu položaja, primanje mita za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje službene isprave, nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora.

Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke "Srebrna malina" koja je prodala respiratore, a ranije se bavila isključivo trgovinom voćem, dobio je pet godina zatvora, dok je bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kažnjen na šest godina. Ministrica financija FBiH Jelka Milićević, također obuhvaćena optužnicom, oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Riječ je o najtežoj korupcijskoj aferi u BIH od kraja rata, ali i o kriminalnom slučaju pandemijskog profiterstva koji zbog aktera, izvedbe i još nerazjašnjenih zdravstvenih posljedica ostaje bez presedana.

Priču su otkrili mediji koji su 2020. godine analizirali javno prezentirane podatke o nabavljenim respiratorima i ono što se vidjelo s fotografija isporučenih paketa na sarajevskom aerodromu, pa uočili da su u BiH stigli potpuno drugi uređaji.

Sumnjivo je bilo i to što je je taj posao direktnom nagodbom dobila tvrtka koja nikada nije trgovala medicinskim uređajima, nakon čega se doznalo da je nabavka ugovarana isključivo preko kabineta premijera i njegove sekretarice Bahre Džaka, koja se privatnim porukama dogovarala s Hodžićem. Novalić je, prwema navodima medija, također osobno komunicirao s Hodžićem i u toj ga komunikaciji nazivao “vitezom”.

Respiratori su plaćeni 5,4 milijuna eura. Nikada se nije utvrdilo tko je pravio specifikaciju za uređaje, no u postupku se pokazalo da anesteziolozi i pulmolozi nisu bili uključeni u savjetovanje. Istraga nije našla niti jedan dokument sa specifikacijom ili oznakom respiratora koji odgovaraju jedinicama intenzivne njege, što znači da su ti papiri uništeni ili nikada nisu postojali.

Novalića, Solaka i Hodžića najviše je teretio vještak Tužiteljstva BiH Leandro Pecch, biomedicinski inženjer i stručnjak za medicinske uređaje iz Italije, koji je potvrdio da su sporni respiratori ACM 812A, koji su uvezeni u Federaciju BiH u proljeće 2020. godine, posve krivo predstavljeni kao adekvatni za držanje teško bolesnih od COVID-a 19 na umjetnoj ventilaciji. Pecchia je naveo da je sam proizvođač iz Kine u uputi za upotrebu naveo da se ovaj uređaj koristi prilikom prijevoza pacijenata u hitnim slučajevima i da nije namijenjen za jedinice intenzivne njege.

U proces se uključio i zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH Kristijan Marić iz Mostara, koji je potvrdio navode Tužiteljstva BiH. Javnost je posebno uzbunilo pismo nepotpisanih anesteziologa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koji su tvrdili da na odjelima za oboljele od COVID-a vlada "pakao" i da prilikom pada tlaka u respiratorima pacijenti umiru. Uprava KCUS-a je to tada demantirala, ali ne treba zaboraviti da je ravnateljica bolnice SDA-ova Sabija Izetbegović, nedavno uhvaćena u nizu akademskih prevara.

Respiratori su kupljeni dan nakon proglašenja izvanredne situacije zbog pandemije COVID-19, a sud je s postupkom počeo 2021. godine. Nije raščišćeno je li na vrhuncu pandemije COVID-a 19 u BiH bolnicama bilo žrtava neadekvatne opreme za jedinice intenzivnog liječenja, a cijeli je postupak sveden na istraživanje financijske prevare.

Novalić i Milićević nisu podnijeli ostavke na funkcije u Vladi FBiH, ali je jasno da je presuda u aferi respiratori I rješavanje akademskih prevara Sabije Izetbegović znak da moć i utjecaj SDA odlaze u povijest.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više