>

novosti logo

Kronika Kronika

Preminuo Mile Zlokapa

U Silašu je u petak 16. avgusta ujutro iznenada preminuo Mile Zlokapa, dugogodišnji načelnik opštine Šodolovci i istaknuti član SDSS-a. Zlokapa je rođen 19. septembra 1958. godine. Osnovnu školu završio je u Laslovu, a srednju školu za mašinskog tehničara u Osijeku. Godine 1982. diplomirao je na poljoprivrednom fakultetu u Vinkovcima, smjer mašinstvo, i tako stekao akademski naziv diplomirani inženjer.

Od 2009. do danas Mile Zlokapa je u kontinuitetu bio načelnik opštine Šodolovci, koja se nalazi u Osječko-baranjskoj županiji, a prerana smrt ga je zatekla u trećem mandatu obavljanja funkcije načelnika. U SDSS se učlanio 2010. kada je postao i predsednik opštinske stranačke organizacije. Član Glavnog odbora postao je 2013., a vršio je i značajne dužnosti unutar županijske organizacije SDSS-a. Poseban žar i elan unosio je u rad srpskih manjinskih organizacija, smatrajući da ako nemaju dobro organizovane institucije, Srbi neće dugo na ovim prostorima zadržati svoj kulturni ni duhovni integritet.

Svi koji su ga poznavali i imali čast koračati jednu etapu životne staze zajedno s njim, za Zlokapu kažu se odlikovao izuzetnom srčanošću i temperamentnošću te da ga je krasio izražen osećaj za poštenje i pravdu kakav se danas retko susreće. Kroz život je izvojevao brojne bitke vođen unutrašnjom snagom i elanom pa i onu kada se pre izvesnog vremena uspešno izborio sa iznenadnim infarktom. Nažalost, najnoviji napad nije izdržao.

Iza njega su ostale majka i sestra s familijom. Unutar srpske zajednice i njenih institucija imao je veliku porodicu, a bio je izuzetno cenjen i poštovan i u većinskom narodu. Njegovom smrću srpska zajednica izgubila je svog vrednog člana, a njegova opština i sredina u kojoj je živeo iskrenog i dobrog sugrađanina. Njegova dela, kontinuirani rad i zalaganje za napredak u svim sferama života ostavit će neizbrisiv trag, a iznenadna smrt i prerani odlazak za sobom je ostavila veliki gubitak. Mile Zlokapa sahranjen je 17. avgusta na mesnom groblju u naselju Silaš.

1/1