Novosti

Društvo

Premještanje kostiju

Spomenik poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora u Noskovačkoj Dubravi, srušen krajem februara zbog gradnje parkinga za autobuse, bit će prebačen na mjesno groblje zajedno s kostima poginulih boraca

Large nenad intrigator

Srušen spomenik poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora u Noskovačkoj Dubravi

Iako je prvobitno zamišljeno da se spomenik posvećen poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora u Noskovačkoj Dubravi, srušen krajem februara zbog gradnje parkinga za autobuse, prebaci na novu, tek dvadesetak metara udaljenu lokaciju, on će, zajedno s kostima poginulih boraca, ipak biti prebačen na mjesno groblje. Oko takve odluke složili su se na sastanku održanom 2. marta predstavnici udruge antifašista iz Slatine, SPC-a i lokalni srpski predstavnici.

Na sastanku kod načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića dogovoreno je da ekshumacija počne 3. marta i da posmrtni ostaci budu smješteni u mrtvačnicu u Noskovcima dok se ne vidi koliko ih ima i kakva bi trebala biti nova grobnica. Ministarstvo branitelja složilo se sa zbrinjavanjem kostiju uz kasniju dostojanstvenu sahranu na mjesnom groblju u Noskovačkoj Dubravi, a ukupne troškove koji uključuju izgradnju grobnice i ponovno zidanje spomenika snosit će općina. Za odluku da se na groblje osim kostiju premjesti i spomenik presudna je bila činjenica da nije bio uveden kao zaštićeno kulturno dobro. Odabrat će se izvođač radova, a daljnji tok zbrinjavanja kostiju, izrade grobnice, sahrane i izgradnje spomenika, dogovorit će se na narednim sastancima, rekao nam je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković koji je prisustvovao sastanku.

Podsjetimo, spomenik je sagrađen 1950-ih godina u centru sela ispred osnovne škole, a u kosturnici se nalaze zemni ostaci poginulih boraca vojvođanskih brigada. Uklanjanje je inicirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ispred čije se upravne zgrade nalazio spomenik, što je obrazloženo gradnjom parkinga za autobuse s turistima. Tada je bilo rečeno da će spomenik biti prebačen dvadesetak metara dalje. Kako su prilikom uklanjanja spomenika na površinu "isplivale" kosti vojvođanskih boraca, policija je napravila uviđaj i zatvorila gradilište dok se ne postigne dogovor o ekshumaciji.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više