Novosti

Kultura

Izložbe

Tri izložbe koje vrijedi obići ako ste ovih dana u Zagrebu – kustoski kolektiv WHW pokazao je u Galeriji Nova kako to izgleda kada se izlaže zvuk, umjetnica Maja Marković predstavlja interijere korčulanskih hotela s potpisom velikog Bernarda Bernardija, a umjetnička grupa ABS nastavlja davno zacrtanim provokativnim smjerom

Sve što čujemo postavlja zahtjeve (Galerija Nova, Zagreb)

Mada u Zagrebu tijekom posljednjih nekoliko godina postoji malena, no frekventna sound-art scena ili scena umjetnosti zvuka, sonarne umjetnosti ili kako je god želimo zvati, same izložbe (ne i izvedbe!) sound-arta i dalje su razmjerno rijetke, možda i zbog toga što kurirati i postaviti zvuk u galerijskom izložbenom prostoru, najčešće notornoj bijeloj kocki, nije nimalo jednostavan zadatak. Nije dovoljno tek zakačiti slušalice na zid ili rasporediti zvučnike na sve četiri strane sobe! Aktualna izložba ‘Sve što čujemo postavlja zahtjeve’ u Galeriji Nova, pod vodstvom renomiranog kustoskog kolektiva WHW (Što, kako i za koga?), koju kurira Martina Kontošić, a izlažu Vanja Babić, Jasna Čagalj, Luana Lojić i Maja Rivić, zanimljiv je pokušaj da se u zajedničkom prostoru, kroz medije zvuka i ozvučene instalacije te videa, okupe četiri prilično različite stvaralačke ličnosti. S jedne strane, umjetnici/e i kustosica izrijekom istražuju probleme supostojanja, solidarnosti i empatije naspram nadmetanja, rivalstva i konfrontacije, izabravši s druge strane primarno medij zvuka za oblikovanje svojih otkrića, koji uglavnom ‘ne čeka’ da ga netko odluči zamijetiti, nego u gradskom pejzažu, usred kakofonije zvučnog onečišćenja, napada sa svih strana. Na tom tragu, ova izložba, istodobno ugodno, ambijentalno komponirana i kritički nastrojena spram medija svoga postava, predstavlja i svojevrsni prijedlog pristupa ekologiji zvuka i slušanja, koja sve više postaje prioritet u svim urbanim naseljima. Može se čuti i vidjeti do 8. srpnja.

Maja Marković: Zaostatak interijera (Galerija Bernardo Bernardi, Zagreb)

Maja Marković jedna je od poticajnijih vizualnih umjetnica svoje generacije, stvarateljica koja već dugi niz godina, na veoma osoban način, poetski ispituje slojevite suodnose individualnih i kolektivnih psihologija i pamćenja, izgrađenog okoliša i arhitekture, prostora i predmetnog svijeta, senzacija koje nam otkrivaju i skrivaju osjetila, slobodno se koristeći podjednako artefaktima prošlosti i sadašnjosti, koji čine da se njeni radovi uvijek doimaju dijelom široke, meandrirajuće priče što vrlo suptilno i inspirativno nasljeđe lokalnog i regionalnog modernizma prožima sa sadašnjošću, tj. budućnošću. Slučaj je to i s njenom novom samostalnom izložbom ‘Zaostatak interijera’, koja se u Galeriji Bernardo Bernardi može vidjeti od 30. lipnja do 13. srpnja (kustosi Sonja Leboš i Darko Fritz), a temelji se na njenom rezidencijalnom boravku na Korčuli, u organizaciji udruge siva) (zona, inače posvećenoj produkciji suvremenih umjetničkih i kulturnih sadržaja na tome jadranskom otoku. Marković je tamo istraživala arhitektonsku baštinu projektanta Bernardija, hotele Liburnija, Marko Polo i posebno hotel Park – jedini u izvornom stanju, a predviđen za rušenje! – gdje je bilježeći zatečeno stanje interijera i eksterijera crpila građu koju je za potrebe izložbe oblikovala u nove foto-objekte, specifičan i logičan nastavak svojih ranijih traženja, što u vrlo taktilnom, konkretnom smislu, na više simboličkih razina, brišu granice između slike i objekta, fotografije i instalacije. Svakako posjetiti!

Grupa ABS: Združena pažnja (Galerija VN, Zagreb)

S Grupom ABS, koju čine slikari Alan Alebić, Ivica Blažić i Ivan Skvrce (pa su si prema početnim slovima svojih prezimena nadjenuli grupno ime), čak i upućeni pratioci domaće vizualne umjetnosti nikad ne znaju na čemu su, osim da mogu očekivati ‘tvrdo’ postkonceptualno slikarstvo koje ne mari naročito za sliku kao medijski okvir i formu, već za neprekidno kritičko raščlanjivanje ‘slikarskog odvojka’ svijeta umjetnosti, pri čemu se radovi i izložbe uvijek misle s obzirom na odabrane teme koje određuju stalne mijene načina oblikovanja i predstavljanja vizualnog sadržaja. Tako je, nema sumnje, i s njihovom novom izložbom ‘Združena pažnja’, koja se u Galeriji VN može vidjeti od 1. do 24. srpnja. Proaktivnost i provokativnost u radu Grupe ABS odavno žive u sretnoj vezi.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više