>

novosti logo

Prestrašena masa i zlostavljači sa šipkama

Pravi junaci priče oko napada na beogradske vaterpoliste su djevojka i muškarac koji su pokušali pomoći jednom od njih da izađe iz mora gdje je pobjegao u strahu od batina

Sa šipkom u ruci trčao je jučer u ranim poslijepodnevnim satima jedan od napadača na vaterpoliste beogradske Crvene zvezde koji su se usudili piti kavu u trenirkama sa znakovljem svog kluba na splitskoj rivi. Iza njega jedrilica, kraj njega čovjek s bebom u naručju, ispred njega dvoje starijih ljudi. Hita napadač, a za njim trči kolega, s kapom na glavi i naočalama za sunce. Svjedoče tako fotografije jednog od svjedoka koji ih je, kako je javio medijima, slučajno snimio.

Posrećilo se momcima da umjesto dosadnog rutinskog ispijanja kave i komentiranja tiketa iz kladionice, nalete na štekatu na ‘Srbe’ pa eto prilike da ih malo nalemaju. Šipka ‘vamo, udarac tamo, napali splitski momci trojicu beogradskih vaterpolista. Dvojica im pobjegla, jedan skočio u more kako bi se spasio.

Riječ je, dakako, o subotnjem huliganskom izgredu u kojem je grupa mladića napala i potom natjeravala vaterpoliste Crvene zvezde Dušana Vasića, Miloša Maksimovića i vratara Alesandra Kralja, koji su došli na utakmicu sa splitskim Mornarom. Sportaši su pobjegli nasilnicima, a utakmica je otkazana. Kralj, koji se spasio skokom u more, zatražio je liječničku pomoć sat i pol nakon samog incidenta. Utvrđene su mu lakše tjelesne ozljede glave, sljepoočnice i nosa. Druga dvojica mladića, koji su uspjeli pobjeći, dobili su udarce u leđa, odnosno u nogu, i nisu zatražili liječničku pomoć u splitskoj bolnici.

Zastrašujuća činjenica pritom jest da se cijeli napad događao u subotu u vrijeme kada Splićani na rivi masovno piju kavu, dakle pred brojnim svjedocima i na mjestu gdje je puno nadzornih kamera. Napad je po svemu sudeći bio planiran, osim ako jedan od snimljenih napadača inače ne šeta okolo po gradu sa šipkom u ruci, što bi bilo jednako zastrašujuće. No prije će biti da su napad isplanirali i krenuli u pohod. A to onda znači da su bili svjesni kako će vrlo lako i brzo biti otkriveni, ali ih nije bilo briga.

Drugi zastrašujući, ali ne i neočekivani detalj, vrla je splitska publika koja se vidi na video snimci, također objavljenoj u medijima, kako gleda natjeravanog vaterpolista dok stoji u moru do prsa. Mladić skida majicu, izgleda preplašeno i ne zna što bi. Gledatelji pritom ne rade ništa, osim što se iz njihovih redova čuje pokoji povik: ‘Četnici!’

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara oglasio se povodom incidenta putem Facebooka. Napisao je: ‘Split nije i neće bit grad koji tolerira nasilje bilo kakve vrste. Osuđujem napad na trojicu vaterpolista Crvene zvezde koji su danas htjeli uživati na splitskoj Rivi. Split je otvoren i gostoljubiv grad. To smo dokazali i činit ćemo sve da tako i ostane’.

Međutim, nitko na splitskoj rivi u subotu popodne nije dokazao da je Split grad koji ne tolerira nasilje, kako tvrdi gradonačelnik, niti je pokazao da je ‘otvoren’ i ‘gostoljubiv’.

Upravo suprotno. Od prepune rive jedini koji nisu tolerirali nasilje bili su jedna djevojka i muškarac srednje dobi koji su pružili ruke kako bi pomogli vaterpolistu da izađe iz mora. Oni su junaci ove priče. Da još malo ilustriramo: dok spomenuta djevojka u daljini pruža ruku, čuje se glas njene sugrađanke koja konstatira: ‘Ipak je to oni četnik. Ipak je on četnik’.

Događaj se zbio u subotu oko 13:45. Video vaterpoliste koji je u bijegu skočio u more na internetu je osvanuo nešto kasnije, a fotografije navečer. U nedjelju ujutro privedena su trojica osumnjičenih za napad, a kod jednog je pronađen ukradeni dres beogradskog kluba.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li napadači biti optuženi za zločin iz mržnje. Ništa drugo neće oprati obraz posrnulom gradu. Posebno zato što su svoj grad mrziteljskim i nacionalističkim predstavili svi oni koju su stajali, sjedili, komentirali sa strane i pravili se da nisu njihova posla.

Napad su, uz Oparu, osudili premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić najavio da je će poslati protestnu notu Hrvatskoj.

1/1