Novosti

Kronika

Prestresli sve aktivnosti

Članovi VSNM-a Karlovačke županije održali sjednicu: ‘Naredne godine i Karlovačka županija će dobiti Dane manjinske kulture’, obećao je župan Damir Jelić

Zeucj3bl27a8zxrfdvjsh1ea04o

Članovi VSNM-a Karlovačke županije

Na prošlotjednoj sjednici Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije, najviše vremena utrošeno je na izvještaj o radu vodstva Vijeća između dvije sjednice.

Karlovački župan Damir Jelić (HDZ) primio je dožupana Mirka Martinovića, predsjednika VSNM Iliju Matijevića i i načelnika Općine Krnjak Dejana Mihajlović. Dogovoreno je da naredne godine zajedno s ostalim manjinama, Bošnjacima, Slovencima i Albancima, budu organizirani Dani manjinske kulture Karlovačke županije, što su na posebnom sastanku prihvatili i ostali manjinci. Manifestacija bi se održala na jesen s tribinama, predavanjima, izložbama, folklornom i gastronomskom ponudom.

Kod župana se također govorilo o eventualnom imenovanju Gimnazije Karlovac po Nikoli Tesli upravo u vrijeme kada se pored Gimnazije gradi centar Nikole Tesle pa u Vijeću smatraju logičnim da i škola bude nazvana njegovim imenom. Zahtjev je predan Županijskoj skupštini kao osnivaču škole te Školskom odboru Gimnazije.

Tema je bila i financiranje županijskih antifašista koji bi trebali napraviti projekt-plan za aktivnosti u 2020. godini i predati ga Županiji. Što se tiče obljetnica iz novijeg ratnog razdoblja, župan smatra da još nije stvorena prava klima za održavanje komemoracije Krnjačanima stradalima u ratnom zločinu na Koranskom mostu 21. septembra 1991. Predložio je da se u tu akciju uključe i ratni veterani Hrvatske vojske srpske nacionalnosti koji bi amortizirali moguće probleme.

Razgovor sa županom Dejan Mihajlović je ocijenio korektnim i pozitivnim. Održan je i sastanak sa slunjskim gradonačelnikom Jurom Katićem oko financiranja rada VSNM-a u gradu Slunju, koje je do sada za rad godišnje dobivalo četiri hiljade kuna, dok bi sljedeće godine trebalo dobiti 20 hiljada.

Dejan Mihajlović, predsjednik VSNM-a grada Karlovca Goran Slavnić i Danica Kljajić, pravnica u vijećima grada i županije, posjetili su Osnovnu školu u Skakavcu, mjesnom odboru u sastavu grada Karlovca. Tamo je došlo do sukoba na nacionalnoj osnovi dvaju učenika šestog razreda u kojem je deblji kraj izvukao učenik srpske nacionalnosti. Obavijest o tom događaju poslana je na više adresa, među kojima karlovačkom županu, policiji i pravobraniteljici za djecu. Sljedeće godine Vijeće će na raspolaganju imati 265 hiljada kuna za svoj rad.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više