Novosti

Društvo

Prešućeni Srbi

U najavama emisije Radija Virovitice ‘Nek se čuje i naš glas’, koju s 28 tisuća kuna financira Agencija za elektroničke medije, navode se razne manjine, ali prešućuju Srbi, iako su daleko najbrojniji

7110aws587el5gf6lslrbwyj9q9

Urednici Radija Virovitica ništa nije sporno (foto Icv.hr)

U programu Radija Virovitice svakog drugog utorka u 18.10 sati poslušajte emisiju ‘Nek se čuje i naš glas’ u kojoj vam donosimo zanimljivosti, priče i manifestacije vezane uz nacionalne manjine na našem području. Česi, Slovaci, Mađari, Židovi, Romi, Bošnjaci, Albanci i sve ostale nacionalne manjine u našem eteru progovaraju o svojim aktivnostima, ali i problemima. U današnjoj emisiji poslušajte životnu priču obitelji Osmani koja već dugi niz godina živi u Orahovici, a koja je u Hrvatsku doselila iz Sjeverne Makedonije.

Tako glasi najava emisije za nacionalne manjine Informativnog centra Virovitica, tvrtke u vlasništvu Grada Virovitice i nekoliko okolnih općina te nakladnika tjednika Virovitički list, portala ICV i Radio Virovitice sa županijskom frekvencijom, od 23. srpnja ove godine.

I površnim čitanjem može se uočiti da u najavi nema Srba, odnosno da su svrstani u ‘ostale nacionalne manjine’, iako ih po popisu iz 2011. godine na području Virovitičko-podravske županije živi 6,06 posto, dok je ostalih manjina ukupno 1,05 posto. Preciznije, to izgleda ovako: 5144 Srba, 234 Albanaca, 200 Mađara, 104 Čeha, 80 Bošnjaka, 50 Makedonaca, 48 Slovenaca, 42 Crnogorca, 41 Slovak, 31 Rusin, 27 Nijemca i 14 Roma. Pa još devet Talijana, sedam Rusa, šest Ukrajinaca, tri Bugara, po dva Židova, Rumunja i Poljaka te 77 ostalih.

Slušatelji ove emisije, koju financira Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije (AEM) u godišnjem iznosu od 27.995,67 kuna, kažu nam da to što Srba nema u najavama nije izuzetak nego pravilo. Zbog toga smo pitali urednicu Radija Virovitice Blaženku Grdenić kome je namijenjena emisija i kako je koncipirana.

- U svom radu najviše se oslanjamo na pozive i najave samih udruga za praćenjem određenih aktivnosti, pa tako redovito pratimo Proljetne zvuke Jana Vlašimskog, Miljevačke dane kukuruza, Zdenačko čijalo, Smotru folklora nacionalnih manjina Virovitičko-podravske županije, Magyar bal i brojne druge manifestacije i događaje koji svoje mjesto redovito nađu i u našem dnevnom informativnom programu. Vrlo često imamo i zvučna imena koja o svojim udrugama i njihovom radu znaju najviše i najbolje. Primjerice, zamjenik župana Igor Pavković, Staniša Žarković, Jasna Berger, Ištvan Seleši, Đuro Sobol, Jasna Per Kožnjak, Dragan Ferenci, Ljiljana Vukomanović, Vedrana Šajn, Gani Abazi i brojni drugi, među ostalima i saborski zastupnici, predstavnici nacionalnih manjina. Emisija traje 25 minuta, urednica je Željka Đaković Leš. Emisija ‘Nek se čuje naš glas’ namijenjena je svim manjinama na području naše županije, a predstavnici manjinskih udruga surađuju u kreiranju sadržaja za emisiju, sukladno njihovim aktivnostima - napisala nam je Grdenić.

Na dodatni upit zašto onda u najavama nema Srba, odgovorila nam je da je pitanje malo nejasno i da emisije na društvenim mrežama najavljuju pojedinačno te poslala primjer posljednje najave iz koje doznajemo da emisija ‘prati život i rad predstavnika nacionalnih manjina koje aktivno djeluju na području Virovitičko-podravske županije’.

Predstavnike srpske zajednice s kojima smo razgovarali nije posebno začudilo što su Srbi svrstani među ‘ostale’. Virovitičko-podravski dožupan Igor Pavković kaže da ne čita najave, a emisiju zbog brojnih obaveza rijetko ima prilike slušati. Ističe da su Srbi nezadovoljni medijskom zastupljenošću jer ne koriste ni pet posto prostora namijenjenog manjinama. Ako 25 minuta podijelimo samo na one manjine koje su organizirane, ispada da svaka manjina ima samo pet minuta medijskog prostora u dva tjedna.

- Sve manjine imaju samo jedan termin čime smo podzastupljeni. Osim toga, neka područja na kojima žive Srbi, poput sela Mačkovac i Hum u dolini Papuka ili Gornje Kusonje s druge strane brda, nisu pokriveni signalom Radio Virovitice - kaže Pavković.

Dugogodišnji manjinski aktivista Staniša Žarković veli da ne sluša emisiju, niti zna da takvo nešto postoji. Tvrdi da nikada nije bio gost nečega što se zove ‘Nek se čuje i naš glas’, a svoje nezadovoljstvo s nama je podijelila i spomenuta Liljana Vukomanović, predsjednica virovitičkog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

- U 14 godina aktivnog rada jednom sam bila gost u studiju, a jednom je došla novinarka do mene. Bilo je korektno, ali takva emisija nema nikakve svrhe jer ne otvara važne teme za našu zajednicu. Prekratko traje, uvijek pričaju jedno te isto, i to vrlo površno. Mislim da tu emisiju imaju reda radi - zaključuje Ljiljana Vukomanović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više