Novosti

Kultura

Prevladane predrasude

Otkako smo prije 12 godina počeli s Danima Kule Jankovića u Islamu Grčkom, vidljiv je veliki pomak u sadržajima, ali i u reakcijama ljudi, kaže Nataša Desnica-Žerjavić

Krajem jula u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom održani su 12. po redu Dani kule koje organizira Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi. Ovogodišnja manifestacija prošla je u znaku izložbe zbirke ikona iz fundusa obitelji Desnica, promocije knjiga i predstave o uskocima.

Na izložbi "Dragulj dalmatinskog pravoslavlja" prvi put se moglo vidjeti cijelu obiteljsku zbirku koju čini 38 ikona nastalih u periodu od 16. do 19. vijeka. Iako je većina ikona rad neznanih autora, neke od njih pripisuju se Stilijanu jereju, Mihajlu Damaskinu i Mateju Veji. Nakon otvorenja izložbe 28. jula, iste je večeri održana promocija knjige "Non omnis moriar" Vladana Bajčete o poeziji i smrti u opusu Vladana Desnice. Knjiga pokriva dva važna aspekta piščevog književnog rada: njegov potpuno marginalizirani lirski segment s jedne, te najvažniji tematski aspekt, s druge strane. Slijedila je promocija knjige Milorada Savića "Djela i stilovi umjetnosti Srpske pravoslavne crkve u Dalmaciji" kojom autor zaokružuje višedecenijsko istraživanje baštine SPC-a u Dalmaciji, donoseći niz novih arhivskih podataka i prijedloga za atribucije.

Uvečer 31. jula, nakon promocije knjige "Odijevanje naroda - nastanak narodne nošnje" Jadrana Kale, održana je predstava amaterskog dramskog ansambla Knezovi i serdari posedarski iz Posedarja "Vrijeme i prostor serdara kotarskog Stojana Mitrovića Jankovića". Romantiziranu biografiju Stojana Jankovića napisao je i za scenu pripremio Boris Ante Magaš, koji je ujedno i režiser predstave.

- Događaji tokom tih nekoliko dana okupili su velik broj ljudi, nešto manje iz samog sela, ali znatno više iz okolnih gradova Benkovca, Šibenika i Zadra, pa i mjesta Posedarja. Najviše ih je bilo na otvaranju, ali je odziv bio dobar i na ostalim događanjima, za što smo zahvalni lokalnim medijima koji su ih više puta najavili - kaže nam Nataša Desnica-Žerjavić.

- Otkako smo prije 12 godina počeli s Danima Kule, vidljiv je veliki pomak i u sadržajima, ali i u reakcijama ljudi. Led je probijen jer su mnogi, koji su nekad zazirali od Kule, razbili predrasude. Štoviše, imamo dobru suradnju s amaterskom dramskom trupom iz Posedarja jer njihovi nastupi razvijaju svijest o zajedničkoj uskočkoj prošlosti stanovnika ovog područja. Osim toga, oni prikazuju izvorne povijesne činjenice o kojima među lokalnim stanovništvom postoje brojne predrasude i mitovi - govori Desnica-Žerjavić.

Istaknula je i dobru suradnju s nevladinim udruženjima, kao što je Centar za mirovne studije koji je ranijih godina bio suorganizator događanja.

- A ove godine ne bi bilo skupa da nije bilo akcije SNV-a koji je sredinom juna organizirao 20-ak volontera iz Islama Grčkog, Ervenika i Žegara koji su uredili prilično zarasli park oko Kule. Mi sami nemamo više snage za to, a kad smo pokušali nekog angažirati, nije se moglo naći slobodna čovjeka koji bi to uredio - ukazala je Nataša Desnica-Žerjavić i dodala da su svojim dolaskom podršku dali i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i zastupnik Boris Milošević.

Nakon Dana Kule, izložbu ikona će biti moguće razgledati do 28. avgusta, svaki dan između 10 i 13 te između 17 i 20 sati. To će biti prilika i za razgledavanje povijesnog dijela kompleksa, crkvice Sv. Đurđa i parka s izvorom i ribnjakom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više