>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Prezreni Bosanci

Bosanci, i nešto manje Hercegovci, prolaze tretman nalik onome kojem su podvrgnute izbjeglice: možeš im na granici činiti što god ti padne na um, a na to će se osvrnuti malo tko

Da koronavirus ne razlikuje državljanstva svojih ljudskih domaćina, fino nam je pojasnila infektologinja Alemka Markotić krajem prošlog mjeseca. No već do sredine ovog ministar zdravstva Vili Beroš demantirao je kolegicu i zadao takvo razlikovanje sasvim izričito: putnici iz Bosne i Hercegovine s hrvatskim državljanstvom ne moraju ići u izolaciju pri ulasku u RH, ali ostali moraju. I to na dva tjedna ili jedan ako u međuvremenu obave testiranje o svom trošku i dobiju negativan nalaz. Budući da te mjere neće značajno doprinijeti komercijalnom segmentu ovdašnjeg zdravstva, ostaje nam da u njima prepoznamo najobičniju – segregaciju. Dobro, možda ne baš najobičniju, nego ipak izvanredno apsurdnu i bezočnu, premda još više iritira neosjetljivost hrvatskih medija na muku koju namećemo zemlji s kojom dijelimo najdužu granicu. Tako nismo primijetili ni da se itko čudi tome što je Bosna i Hercegovina gotovo istodobno uvela diskriminaciju za (sve) hrvatske državljane koji dolaze u BiH, ali pozitivnu.

Mi njih dakle dijelimo po nacionalnosti i šikaniramo mjerama koje više nisu epidemiološke ni u pozi. Oni pak nas izdvajaju mimo svih ostalih građana EU-a i omogućuju nam ekskluzivni ulazak bez testiranja. Nešto slično odvijalo se na istoj relaciji u doba prvog vala zaraze, kad smo ovdje pisali o teškim poremećajima reciprociteta u pogledu legitimiranja na granici. No veliku je nervozu u RH tad izazvala vijest da za ulazak u BiH odjednom trebamo putovnice, iako to u obrnutom smjeru važi zadnjih već sedam godina.

Bosanci, i nešto manje Hercegovci, ovdje tako prolaze tretman nalik onome kojem su podvrgnute izbjeglice: možeš im na granici činiti što god ti padne na um, a na to će se osvrnuti malo tko. Umjesto da odbacimo diskriminaciju i prvim susjedima olakšamo život iz bezbroj suvislih razloga, bez obzira na to što prvi među njima ne može biti onaj turističko-ekonomski. Doduše, loša karma ove zemlje dovest će nas možda do toga da ćemo se ubrzo na moru radovati i zasad prezrenim Bosancima.

1/1