Novosti

Politika

Prezreni Bosanci

Bosanci, i nešto manje Hercegovci, prolaze tretman nalik onome kojem su podvrgnute izbjeglice: možeš im na granici činiti što god ti padne na um, a na to će se osvrnuti malo tko

8j1wu7ohwa0vymk9wivlgwr7wvj

(foto Robert Anić/PIXSELL)

Da koronavirus ne razlikuje državljanstva svojih ljudskih domaćina, fino nam je pojasnila infektologinja Alemka Markotić krajem prošlog mjeseca. No već do sredine ovog ministar zdravstva Vili Beroš demantirao je kolegicu i zadao takvo razlikovanje sasvim izričito: putnici iz Bosne i Hercegovine s hrvatskim državljanstvom ne moraju ići u izolaciju pri ulasku u RH, ali ostali moraju. I to na dva tjedna ili jedan ako u međuvremenu obave testiranje o svom trošku i dobiju negativan nalaz. Budući da te mjere neće značajno doprinijeti komercijalnom segmentu ovdašnjeg zdravstva, ostaje nam da u njima prepoznamo najobičniju – segregaciju. Dobro, možda ne baš najobičniju, nego ipak izvanredno apsurdnu i bezočnu, premda još više iritira neosjetljivost hrvatskih medija na muku koju namećemo zemlji s kojom dijelimo najdužu granicu. Tako nismo primijetili ni da se itko čudi tome što je Bosna i Hercegovina gotovo istodobno uvela diskriminaciju za (sve) hrvatske državljane koji dolaze u BiH, ali pozitivnu.

Mi njih dakle dijelimo po nacionalnosti i šikaniramo mjerama koje više nisu epidemiološke ni u pozi. Oni pak nas izdvajaju mimo svih ostalih građana EU-a i omogućuju nam ekskluzivni ulazak bez testiranja. Nešto slično odvijalo se na istoj relaciji u doba prvog vala zaraze, kad smo ovdje pisali o teškim poremećajima reciprociteta u pogledu legitimiranja na granici. No veliku je nervozu u RH tad izazvala vijest da za ulazak u BiH odjednom trebamo putovnice, iako to u obrnutom smjeru važi zadnjih već sedam godina.

Bosanci, i nešto manje Hercegovci, ovdje tako prolaze tretman nalik onome kojem su podvrgnute izbjeglice: možeš im na granici činiti što god ti padne na um, a na to će se osvrnuti malo tko. Umjesto da odbacimo diskriminaciju i prvim susjedima olakšamo život iz bezbroj suvislih razloga, bez obzira na to što prvi među njima ne može biti onaj turističko-ekonomski. Doduše, loša karma ove zemlje dovest će nas možda do toga da ćemo se ubrzo na moru radovati i zasad prezrenim Bosancima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više