>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.M.

Priča o Lazi i Peri

Još jedno djelo ličke književnosti u egzilu: Željko Stojanović ovih je dana izdao drugu knjigu ‘Kruv sa sedam kora’ o dvojici dječaka iz ličke provincije za vrijeme austrougarske vlasti

Nakon što je prije dvije godine obogatio književnu historiju Like svojom prvom knjigom ‘Putevi gospodnji’, Željko Stojanović iz Škara kod Otočca, trenutno nastanjen u Beogradu, ovih dana je izdao svoju drugu knjigu ‘Kruv sa sedam kora’. To je priča o dvojici dječaka iz ličke provincije, koja se događa početkom 20. stoljeća za vrijeme austrougarske vlasti. Stariji, Lazo živi pored oca stolara, a mlađi Petar kao sluga u gradu. Dok Petar svoj bolji život pokušava ostvariti u služni kod gradskog trgovca, Lazo odlazi u Ameriku. Njegov put i nedaće dočaravaju patnju koji je prošao narod surovih ličkih prostora, kojeg su putevi odveli u daleki svijet, ali i onog dijela naroda koji je ostao na svojim ognjištima kroz razna turbulentna vremena na ovom prostoru.

Knjiga se završava pred sam početak Prvog svjetskog rata koji Petra zatiče u uniformi austrougarskog vojnika, a Lazu za zelenim stolovima američkih kockarnica. Knjiga je nastala po istinitim događajima, a po pričama predaka autora knjige i starih ljudi s područja Gacke doline. Prva veća promocija knjige je održana 3. juna na Fruškoj gori prilikom otkrivanja spomenika krajiškim žrtvama, a Željka možemo očekivati ovog ljeta i na kulturnim manifestacijama u Lici.

1/1