Novosti

Društvo

Prijetio redakciji Novosti pa dobio optužnicu

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Ivana Škrleca koji je 2017. u više e-mailova prijetio redakciji tjednika Novosti poručujući da nas treba politi benzinom i žive zapaliti

Large paljenje novosti marko lukunic

Škrlec je prijetnje slao u vrijeme kada su članovi A-HSP-a palili primjerke Novosti (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Od ožujka do rujna 2017. godine, u vrijeme dviju huškačkih kampanja vođenih protiv tjednika Novosti, preko društvenih mreža i redakcijske e-mail adrese stigao je veći broj uvredljivih i prijetećih poruka, a jednog osobito upornog pošiljatelja tada smo kazneno prijavili.

Kao izdavač Novosti, Srpsko narodno vijeće podnijelo je u jesen 2017. kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, no predmet je stajao u nečijoj ladici sve do prošlog ljeta, kada je proslijeđen zagrebačkoj policiji. Kriminalistička policija brzo je provela izvide i predala predmet Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, koje je na naš upit ovog tjedna odgovorilo da je "18. svibnja 2021. pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu podiglo optužnicu protiv okrivljenog hrvatskog državljanina (1978.) I. Š. zbog kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavka 2. i 3. Kaznenog zakona, počinjenog na štetu djelatnika tjednika Novosti".

Počinitelj je prijetnje slao s osobne e-mail adrese, pa smo jednostavnom novinarskom pretragom ustanovili da ona pripada Ivanu Škrlecu, nekadašnjem tajniku zagrebačke podružnice Hrvatske čiste stranke prava koji je 2011. već bio prijavljen zbog prijetnji novinaru Dragi Pilselu. Naša kaznena prijava stoga je sadržavala mogući identitet i adresu stanovanja počinitelja, no kako ju je DORH više od dvije i pol godine držao u ladici, trebale su proći više od tri i pol godine do podizanja optužnice.

Škrlec se Novostima javljao na različite načine. Jednom nam je poslao pjesmu Ivana Gorana Kovačića "Mrzimo vas!" posvećenu okupatorima i domaćim izdajnicima, uz poruku "Od vaših za vas". Drugi put nam se obratio kao "ušljivcima", nazivao nas "nakaznim amoralnim spodobama" i slao u "3 materine četničke". Potom je iz poruke u poruku podizao nivo agresivnosti. Napominjao nam je kako su prošli novinari Charlieja Hebdoa u Francuskoj, pa se nešto kasnije ponovno javio porukom: "Novosti, izlet u nebo... Uskoro", potpisujući se ustaškim pozdravom. U jednoj je poruci napisao: "Idući put treba organizirat akciju i žive vas polit benzinom i zapalit. Za dom spremni."

Za kazneno djelo prijetnje iz stavka 2. članka 139. Kaznenog zakona propisana je kazna do godine dana zatvora, dok je prema stavku 3. istog članka, koji se odnosi na prijetnje upućene "službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema većem broju ljudi", propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Škrlec je svoje poruke počeo upućivati nakon huškačke kampanje koju je početkom 2017. pokrenula Željka Markić, a nastavio je koncem ljeta iste godine, kada je huškačku kampanju predvodio čelnik A-HSP-a Dražen Keleminec, uz proustaške prosvjede pred sjedištem redakcije Novosti i Srpskog narodnog vijeća te paljenje primjeraka Novosti.

Redakcija Novosti povremeno dobiva uvredljive i prijeteće poruke putem društvenih mreža, e-maila, ali i anonimnih pisama kakva dobivaju i neke javne osobe s lijevo-liberalne scene, a intenzitet takvih poruka uvijek je povezan s huškanjem kakvo pojedini akteri hrvatske političke desnice prakticiraju protiv predstavnika srpske nacionalne manjine, njenih organizacija, Srpskog narodnog vijeća i samog tjednika Novosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više