Novosti

Društvo

Prijetnja pravobraniteljici, prijetnja je svakome od nas

Budemo li i dalje šutjeli i zatvarali oči pred opipljivom mržnjom, naša šutnja samo će je ohrabriti. Zato je prijetnja pravobraniteljici zbog angažmana u slučaju posvajanja djece iz DR Konga prijetnja svakome od nas, demokraciji i opstanku naše zajednice, poručila je Lovorka Marinović

Large ljubicic

VIšnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (foto Lovro Domitrović/PIXSELL)

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić suočena je s uvredama i prijetnjama zbog bivšeg "živozidaša" Ivana Pernara koji najavljuje odlazak u Zambiju, gdje želi svjedočiti protiv osmero hrvatskih državljana koji su posvojili djecu iz DR Konga.

Pravobraniteljica svakodnevno dobiva mailove s prijetnjama po život i uvrede, i to zato jer se obratila Državnom odvjetništvu ukazujući na to da Pernarovo ponašanje ima obilježja kaznenih djela.

"Pravobraniteljica je u obavljanju svojih poslova saznala za povrede Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela iz članka 325. - javno poticanje na mržnju - i članka 146. - nedozvoljena upotreba osobnih podataka - i sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova podnijela DORH-u prijavu protiv Pernara na daljnje nadležno postupanje", rekli su u Uredu Višnje Ljubičić i potvrdili da od podnošenja prijave kontinuirano dobiva prijetnje.

Državno odvjetništvo zaprimilo je prijave pravobraniteljice protiv Pernara zbog kaznenih djela nedopuštene upotrebe osobnih podataka i javnog poticanja na nasilje i mržnju, ali se o njima ne izjašnjava. Kako je Pernar objavljivao fotografije posvojene djece i njihove majke, navodeći njezino ime uz tvrdnju da ih je posvojila s krivotvorenim dokumentima, pravnici koji se bave zaštitom djece smatraju da treba ispitati i počinjenje kaznenog djela povrede privatnosti djeteta.

Na cijelu situaciju reagirala je Lovorka Marinović, predsjednica udruge Centar za nove inicijative i članica Međunarodnog odbora regionalne mreže za rodnu ravnopravnost, te ekspertica na pitanjima migracija i suzbijanja trgovanja djecom, koja je u više navrata u hrvatskim medijima upozoravala na sporost reagiranja države u slučaju posvajatelja i djece, 12 državljana RH zatočenih u Zambiji.

„Odugovlačenje razrješenja ovog problema samo produbljuje i zaoštrava neprihvatljive, ali očito postojeće, kulturološke i idejne podjele kao i netrpeljivosti u hrvatskom društvu. Na to jasno ukazuju i prijetnje upućene Višnji Ljubičić, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, te razotkrivaju posljedice dugogodišnje indolentnosti države i društva prema nacionalizmu, rasizmu, netrpeljivosti, seksualnom i rodnom nasilju, homofobiji i svim oblicima diskriminacije. Budemo li i dalje šutjeli i zatvarali oči pred opipljivom mržnjom, naša šutnja samo će je ohrabriti. Zato je prijetnja pravobraniteljici prijetnja svakome od nas, demokraciji i opstanku naše zajednice“, poručila je Marinović.

Višnja Ljubičić je u ponedjeljak je DORH-u podnijela prijavu protiv Pernara nakon saznanja o povredama Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela. Ljubičić je najavila i moguću kaznenu prijavu protiv Pernara zbog njegove prijave zambijskoj policiji u slučaju Hrvata koji su osumnjičeni za trgovanje djecom. 

Hina je pravobraniteljicu upitala za dodatan komentar na cijelu situaciju, u vidu okolnosti da je Pernar najavio podizanje kaznene prijave protiv nje. Njezin Ured je odgovorio da je u obavljanju svojih poslova pravobraniteljica saznala za povrede Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenih djela iz članaka "Javno poticanje na mržnju" i "Nedozvoljena upotreba osobnih podataka" Kaznenog zakona te je sukladno zakonu 13. veljače DORH-u podnijela prijavu protiv Pernara. Zbog toga pravobraniteljica nije u mogućnosti davati daljnje komentare ni izjave, objavio je njezin Ured.

Ljubičić je u ponedjeljak rekla kako pravobraniteljica može uvijek podignuti kaznenu ili prekršajnu prijavu kada pojedini čin ili ponašanje ima elemente prekršajnog ili kaznenog djela.

''Pozivanje na procesuiranje hrvatskog građanina u drugoj državi koja ima vrlo restriktivna prava dovodi hrvatskog građanina u nepovoljan položaj gdje mu je zapriječena kazna od 30 godina do doživotnog zatvora smatramo zastrašujućim te taj je čin moguće prepoznati kao kazneno ili prekršajno djelo", rekla je tada. 

Pernar već danima na svom Facebook profilu postavlja difamacijske objave na račun uhićenih, ali i drugih, posvojitelja djece iz Afrike.

U utorak je izvijestio kako je podnio kaznene prijave protiv svih državljana Hrvatske koji su posvojili djecu iz DR Konga, protiv svih sudaca u Hrvatskoj koji su ovjeravali posvojenja iz DR Konga, protiv Ljubičić zbog sumnje za lažno prijavljivanje kaznenog djela, te protiv saborske zastupnice Sandre Benčić zbog sprječavanja dokazivanja. 

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više